31.07.2022.

21:46

Foto: Shutterstock

Magazin

Sunce prži, vi se znojite, BAKTERIJE i GLJIVICE se RAZMNOŽAVAJU! Lekar otkriva koje INFEKCIJE vrebaju leti!

U letnjim mesecima ove "samoinfekcije" najčešće nastaju zbog toplote i vlage koja pogoduje razvoju pojedinih mikroba, a među najčešćim su one kožne, ali i polne, kaže lekar opšte prakse dr Aleksandra Pantović.

- Kod gojaznih osoba leti mogu da se jave ojedi između butina izazvani trenjem i u tom slučaju zahvaćeno mesto treba očistiti i posuti talkom, odnosno truditi se da stalno bude suvo. Eventualne komplikacije mogu da budu bakterijske i gljivične infekcije - navodi dr Pantović.

Ne zaboravite na kondom

Od kožnih infekcija tu je i kandidijaza, gljivična infekcija koja se javlja usled pojačanog znojenja na prevojima između nožnih prstiju, pazuha, prepona, prevojima na prednjoj strani lakta i zadnjoj strani kolena. Prepoznaćete je po crvenilu sa okolnim perutanjem uz neprekidan svrab, a često je udružena sa bakterijskom infekcijom. Po pojavi simptoma treba se javiti dermatologu, dodaje naša sagovornica.

Informer

Nigde bez kondoma, jer su leti učestalije i polne infekcije

- Leti su učestalije i polne infekcije, iz jednostavnog razloga jer je i polna aktivnost u to doba godine veća. S obzirom na to da se ove bolesti prenose kontaktno, jedina prava i odgovarajuća zaštita jeste upotreba kondoma. Po pojavi prvih simptoma u vidu promenjenog (obim, boja, miris) sekreta ili svraba javite se svom ginekologu - opominje dr Aleksandra Pantović.