18.07.2022.

18:21

Foto: Shutterstock

Magazin

One su ZLATNI PLODOVI ZDRAVLJA! Napravite kremasti SLADOLED, čizkejk i amareto LIKER!

Malo ko može da odoli slatkastom ukusu i baršunastoj teksturi zlatnih plodova kajsije. Rodom iz severoistočne Kine, odakle je prenesena u Jermeniju, a potom zahvaljujući Rimljanima proširena po celoj Evropi, kajsija čuva zdravlje kostiju, ublažava upale, simptome astme i bronhitisa, pomaže kod anemije... Semenke kajsije koriste se za dobijanje ulja, čija su lekovita svojstva poznata od davnina, kada je bilo cenjeno poput zlata. U kajsiji je i tajna dugovečnosti, o čemu svedoče vitalni stogodišnjaci iz pakistanske doline Hunza, koji je jedu u različitim oblicima svakog dana.

Od prehlade do holesterola

Kajsija obiluje vlaknima, a pri tome je niskokalorična. Sadrži visok nivo vitamina C i A, a tu su još i K, B1, B2, B3, B6, E, kao i minerali kalijum, kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan, fosfor i cink.

Informer

Kajsija obiluje vitaminima C i A

Ovo voće obiluje i karotenoidima koji imaju izuzetna antioksidantna svojstva. Jedan od najznačajnijih je likopen, koji se posebno izdvaja po sposobnosti da zaštiti organizam od štetnog sunčevog zračenja, kao i u prevenciji kancerogenih oboljenja.

Ulje kajsije posebno pomaže u ublažavanju bola na područjima zahvaćenim artritisom, a doprinosi i smanjenju ostalih simptoma ove bolesti.

Informer

Ulje kajsije posebno pomaže u ublažavanju bola kod artritisa

Zahvaljujući vlaknima kajsije ubrzavaju metabolizam i sprečavaju zatvor. Takođe, sadrže velike količine pektina i celuloze, koji deluju kao blagi laksativ.

Bogatstvo likopena, vitamina C i ostalih antioksidansa, s druge strane, snižava LDL holesterol, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, čime se poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od srčanog udara. Sok isceđen iz plodova uz dodatak kašičice meda delotvorno otklanja simptome groznice.

I suve kajsije sadrže korisne sastojke, bogate su vlaknima, posebno onim topivim, koja igraju važnu ulogu u smanjenju masnoća u krvi.

Za kožu i kosu

Da biste dobili lep preplanuo ten, a pritom zaštitili lice, preporuka je da pre i posle odlaska na more sami napravite prirodnu masku od ovog voća. Operite i oljuštite dve zrele kajsije, isecite ih i uklonite košticu. Zatim ih stavite u blender i dodajte kašiku meda i kašiku maslinovog ulja. Mešajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine.

Informer

Da biste dobili lep preplanuo ten napravite masku od kajsija

Ovako dobijenu smesu možete staviti na lice, dekolte, kosu... gde god mislite da treba da je stavite. Ostavite da deluje dvadeset minuta, a onda isperite mlakom vodom.

Informer

Kremasti sladoled

Sastojci: 800 g svežih kajsija, tri četvrtine šolje vode, pola šolje meda, jedna i po šolja kokosovog mleka, kašičica ekstrakta badema, kašičica soka od limuna
Priprema:
Kajsije operite, prepolovite i izvadite koštice. Stavite ih u šerpicu, prelijte vodom i dinstajte na srednje jakoj vatri dok ne omekšaju (8-10 minuta). Sklonite ih, malo rashladite, dodajte med i mešajte dok se ne otopi. Smesi dodajte kokosovo mleko, sipajte u blender i mešajte dok ne postane sasvim glatka. Dodajte ekstrakt badema i sok od limuna. Sipajte u posudu za sladoled i stavite u zamrzivač na tri sata. Kad se stvrdne, promešajte ga da biste razbili led koji se formirao tokom zamrzavanja. Tako ćete dobiti kremastu strukturu.

Informer

Čizkejk sa kajsijama

Sastojci za podlogu: 180 g mlevenog keksa, 2 kašike meda, 4 kašike rastopljenog putera. Za krem: 350 ml gustog jogurta, 250 ml slatke pavlake, puding ukusa slatke pavlake ili vanile, kesica želatina, 300 g breskvi, 300 g kajsija
Priprema:
Sjedinite mleveni keks, med i istopljen puter pa rasporedite na dno kalupa za torte i stavite u frižider da se stegne. Želatin prelijte sa četiri kašike hladne vode i ostavite da nabubri. Puding skuvajte po uputstvu sa kesice, dodajte želatin i ostavite da se ohladi. Polovinu voća izblendajte i sjedinite sa jogurtom i pudingom. Preostalo voće iseckajte pa polovinu dodajte u krem, a drugu polovinu ostavite za dekoraciju. Slatku pavlaku izmiksajte i dodajte u krem. Sipajte u kalup preko smese od keksa, dodajte sveže voće (možete pre toga malo da ga zapečete) i poravnajte. Ostavite u frižideru da se stegne.

Informer

Amareto liker

Napravite domaći liker kojim možete da obogatite koktele i čokoladne poslastice, dajući im divan ukus, nalik marcipanu
Sastojci:
55 koštica kajsije, 300 g šećera, 1 l votke ili rakije
Priprema: Sa koštica uklonite tvrdu ljusku i zadržite mekanu srž koja izgleda kao badem. Polovinu koštica ostavite cele, a ostatak usitnite, dodajte 300 g šećera i 1 litar votke, ili bolje rakije, poput lozovače. Sve stavite u teglu, zatvorite i ostavite na suncu najmanje 40 dana povremeno protresajući teglu. Procedite liker od koštica i uživajte.