18.05.2023.

20:00

Foto: freepik.com

Magazin

IMATE DLAČICE NA BRADAVICAMA? Mnogi misle da je estetski problem, a zapravo može biti posledica OVIH BOLESTI!

Retke su ženske osobe koje vole i podnose što po telu imaju dlačice. Većina ipak pribegava njihovom uklanjanju, za šta postoji mnogo načina, od voska, šećerne paste, brijanja, krema, pa i do trajnijih rešenja, poput raznih lasera.

Međutim, koliko god one bile normalna pojava, dlačice na bradavicama mogu da se javljaju između ostalog zbog neusklađenosti hormona.

Kod žena, one rastu zbog veće proizvodnje testosterona, hormona kojega svi imamo. Ali, dlačice mogu naglo početi da rastu i u slučaju pada estrogena, ženskog hormona što je takođe normalno.

Informer

grudi

Ipak, dlake oko bradavica mogu biti znak ozbiljnijih zdravstvenih problema kod žena. Jedan od njih je Kušingov sindrom. Reč je o endokrinom poremećaju koji se najčešće pojavljuje kada je telo izloženo visokom nivou hormona kortizola.

Jedni od simptoma su i naglo povećanje telesne težine, naročito oko trupa i glave, okruglo lice, pojačano znojenje, pojava strija, ćelavost... Ako se ne leči, Kušingov sindrom može biti vrlo opasan.

Dlačice na bradavicama mogu signalizirati i sindrom policističnih jajnika, s kojim se bori jedna od pet žena. Najčešći je uzrok neplodnosti kod žena, a reč je o folikulama koje nisu sazrele, te se formiraju na jajnicima kao niz cista.