08.08.2022.

19:56

Foto:

Magazin

SIMPTOM koji nikad ne povezujemo sa MASNOM JETROM! Bolest je NAPREDOVALA ako ga imate!

Masna jetra je bolest koja se pojavljuje u dva glavna oblika. Nealkoholna masna bolest jetre ("nonalcoholic fatty liver" – NAFL) predstavlja niz stanja prouzrokovanih nakupljanjem masti u jetri. Drugi oblik je alkoholna bolest jetre, i predstavlja oštećenje jetre koje je prouzrokovano prevelikim unosom alkohola. U prvom slučaju postoji simptom koji deluje potpuno nepovezano sa jetrom, a zapravo je znak da ovaj organ pati.

Informer

Svrab u dlanovima i tabanima je neočekivani simptom masne jetre

Bolest ima evolutivni tok, može da traje i deceniju jer ne daje nikakve upozoravajuće simptome, a kada dođe do daljih komplikacija počinju da se javljaju i simptomi. Ukoliko se ogluše o prekomerne kilograme, pacijente kod lekara na kraju dovode uporna mučnina, slabost, bolovi ispod desnog rebarnog luka, nadimanje stomaka, ali i jedan simptom koji uopšte ne povezujemo sa masnom jetrom - svrab u tabanima i dlanovima! Jak svrab povezan sa NAFL najčešće se pogoršava kasno uveče i noću.

Na dva fronta

Konkretne terapije nema, već oboleli treba da uvede pravilan režim ishrane. Mora da izbaci zasićene masti u mleku, siru, mesnim prerađevinama, ne treba da konzumira testa, kolače, slatkiše, brzu hranu, alkohol... Isto se odnosi i na začinjenu, pohovanu i prženu hranu.

Informer

Okrenite se povrću, voću, integralnim žitaricma i ribi

S druge strane, masti kojima treba dati prednost su hladno ceđena ulja, pre svega maslinovo i ulje semenki bundeve. Najvažnije su integralne žitarice, voće i povrće, kao i dosta ribe, drugim rečima mediteranska ishrana. Fizička aktivnost je takođe neophodna, po mogućstvu pet puta nedeljno u trajanju od po 45 minuta.

Od presudnog značaja je znati da trajno oštećenje jetre može s vremenom da dovede do njenog zapaljenja, fibroze (nakupljanje vezivnog tkiva u jetri), ciroze, a u najgorem slučaju i do hepatocelularnog karcinoma.