Autor: Informer.rs

10.08.2022.

08:53

Foto: wikipedia.org

Magazin

JEDNA od NAJVEĆIH MODNIH kreatorki preživela je Titanik, a prva je dizajnirala SUKNJE sa ŠLICOM i provokativni DONJI VEŠ (VIDEO/FOTO)

Ona je bila prva dizajnerka koja je uske korsete i žičane donje suknje zamenila sa provokativnim donjim vešom, dizajniranim da žene oslobodi. Takođe je prva uvela suknje s šlicem i niske linije dekoltea.

Proziran negliže

Odeća koju je Lusil dizajnirala bila je skandalozna za vreme u kojem je živela.

Lusil je bila žena koja je dizajnirala potpuno proziran negliže, ukrašavajući svaki komad ručno rađenim pupoljcima ruža i somot mašnama. Ona je razumela kako da kroji tkaninu da bi stvorila prelepe ženstvene siluete, oslobađajući žene restriktivnih korseta i donjih suknji. 

Kombinovala je svetlucavu svilu i čipku sa raznim bojama, a njen istančan dizajnerski stil doneli su joj prestižnu klijentelu.

Titanik

Ona je Titanikom putovala sa svojim mužem, Kosmom Daf Gordonom, i svojom sluškinjom, Laurom Mabel Frankateli. Svo troje su preživeli tako što su se ukrcali na brod za spasavanje broj jedan, jednim od poslednjih koji je napustio Titanik.

Lusi je svojevremeno govorila o katastrofi koju je preživela.

 - Činilo se da svi žure za tim čamcem. Nekoliko ljudi koji su se nagomilali bili su vraćeni pod pretnjom revolvera kapetana Smita, a nekoliko njih je oboreno pre nego što je uspostavljen red. Sećam se da su me gurnuli prema jednom od čamaca i pomogli mi da uđem -  rekla je ona, prenosi list Miror.

Ona je u svojoj autobiografiji pisala o uzbuđenju i glamuru na početku putovanja — a zatim i spoznaji da je nešto pošlo naopako.

 - Kao i svi ostali, bila sam zadivljena lepotom broda. Nikada nisam sanjala da plovim u takvom luksuzu. Moja lepa mala kabina, sa električnim grejačem i ružičastim zavesama, oduševila me je. Sve u vezi sa ovim divnim brodom me je umirilo. Bila sam u krevetu oko sat vremena i svetla su bila ugašena kada me probudila čudna tutnjava. Činilo se kao da je neka džinovska ruka igrala kugle, kotrljajući ogromne lopte - govorila je Lusil.

Ono što je skandalozno je da je čamac za spasavanje broj jedan, napravljen da primi 40 ljudi, isplovio sa samo 12 osoba. Većina je bila posada. 

Navodi se da su ljuti članovi posade protestovali zbog toga što su izgubili svoju imovinu, nakon čega je Daf Gordon svakom od njih dao po pet funti. Kasnije je, međutim, njegova akcija protumačena kao podmićivanje posade da ne spasu još ljudi.

Lusil i njen suprug kasnije su oslobođeni krivice, a ona je imala butike u Parizu i Čikagu gde je dizajnirala kostime.