19.09.2022.

13:08

Foto:

Magazin

SAMO DVE ŠOLJICE DNEVNO! Istraživanja pokazala da baš OVAJ NAPITAK poboljšava i PRODUŽAVA ŽIVOT!

Ako volite da popijete šoljicu čaja ujutru, kao i po jednu svako veče, možda već uživate u blagodetima ovog zdravog napitka. To je zato što je nova studija pokazala da ispijanje samo dve ili više šoljica crnog čaja dnevno može pomoći da živite duže.

U studiji koja je objavljena u "Annals of Internal Medicine", istraživači su koristili informacije iz Britanske Biobanke o 498.043 odrasle osobe starosti između 40 i 69 godina.

Pored krvi, urina i pljuvačke, učesnici su imali i fizičke preglede i popunili upitnike u vezi sa ishranom i životnim navikama kao i količinom čaja koju su konzumirali. Dok je 85 odsto uključenih reklo da piju čaj, 89 odsto njih je pilo crni čaj, dok je većina pila dve do pet šoljica svakog dana.

Dok su prvobitne informacije prikupljane od 2006. do 2010. godine, praćenje je obavljeno nakon oko 11 godina. U to vreme, istraživači su otkrili da je umrlo 29.783 učesnika. Takođe su otkrili da su oni koji su pili više od dve šoljice crnog čaja dnevno, imali manji rizik od umiranja od kardiovaskularnih bolesti, ishemijske bolesti srca i moždanog udara, a rizik od smrtnosti od svih uzroka opao je za oko 12 odsto, kada su bili piti tri šolje crnog čaja svaki dan. Posebno, dodavanje mleka i šećera nije uticalo na prednosti crnog čaja.

Međutim, nisu uzete u obzir sve varijable, kao što je količina u svakoj šolji čaja, koliko je jaka bila ili koliko je dugo bila natopljena. Dr Maki Inoue-Čoi objasnio je da, iako je "ova studija pokazala povezanost", "nalazi moraju biti replicirani u drugim studijama i prošireni i na druge različite populacije".

Informer

crni čaj

Uprkos činjenici da je potrebno više istraživanja, Dana Elis Hans, viši klinički dijetetičar, kaže za Eat This! kada je reč o prednostima crnog čaja, brojne studije su "ukazale na upalu kao primarni faktor koji može biti odgovoran ili povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa i/ili drugih hroničnih stanja ."

- Na upalu značajno utiče ono što jedemo, pijemo i šta god još unosimo, zbog čega se toliko mnogo stanja sada smatra "hroničnom bolešću koja se odnosi na ishranu" - objašnjava Hans. Dodajući da se pokazalo da pijenje napitaka "sa puno zdravih fitonutrijenata (zdravih biljnih hemikalija/hranljivih materija) smanjuje deo ovog rizika", ona napominje da je "poznato da su čajevi puni zdravih antioksidanata, polifenola i flavonoida (katehina)". 

Hansova takođe kaže da je "verovatno da je ono što je ova studija videla povezano sa efektom ovih fitonutrijenata/jedinjenja u čaju, koji smanjuju oksidativni stres i upalu i stoga mogu smanjiti rizik od smrtnosti od svih uzroka".

BONUS VIDEO: