24.09.2022.

13:36

Foto: Instagram/jenniegarth

Magazin

MISLILA SAM DA NISAM DOVOLJNO STARA ZA TU BOLEST! Čuvena glumica otkrila da se bori sa ARTRITISOM!

Nema sumnje da su bolovi deo života, od glavobolje do bolova u leđima do onog udarenoge nožnog prsta zbog kojeg vidite zvezde. Stoga može biti iznenađujuće kada se ono što izgleda kao svakodnevna nelagoda, ispostavi da je nešto ozbiljnije.

Za Beverli Hils, zvezdu serije Dženi Gart, dijagnoza ranog osteoartritisa je bila šok, nakon što je primetila ukočenost u prstima i rukama, kada je iz sedećeg položaja prelazila u ustajući.

Gart, koja je dijagnozu dobila u 47. godini, daleko od toga da je sama. 

- Najčešći tipovi artritisa su osteoartritis i reumatoidni artritis - objašnjavaju sa klinike Mejo. Postoji razlika između ova dva tipa.

- Dok je reumatoidni artritis autoimuna bolest u kojoj sopstveni imuni sistem napada zglobove i izaziva upalu, osteoartritis je mnogo više mehanički poremećaj - izveštava CreakiJoints.

Dženi je dijagnostikovan osteoartritis, koji uzrokuje da se hrskavica raspada. Jednom kada ovaj proces počne, "osnovna kost počinje da se menja", prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

- Ove promene se obično razvijaju sporo i vremenom se pogoršavaju... U nekim slučajevima to takođe uzrokuje smanjenu funkciju i invaliditet; neki ljudi više nisu u stanju da obavljaju svakodnevne zadatke ili rade - ističu iz centra i navode da su bol, ukočenost i otok uobičajeni simptomi osteoartritisa.

Gart je osećala nelagodnost u kolenima, kukovima i drugim delovima tela.

- Pitala sam se šta se dešava - rekla je za "People"  i dodala:

- Bila sam šokirana kada sam čula da reč artritis izlazi iz njegovih usta, jer na neki način povezujem artritis sa starošću. Nisam dovoljno stara da imam artritis. Hajde da to tako kažemo. Ali da, možete imati artritis u bilo kom uzrastu i nisam baš bila svesna toga.

Kao što je Dženi aludirala, artritis se obično smatra nečim što pogađa samo starije ljude. Međutim, stanje "može da utiče na ljude svih uzrasta — čak i na decu i tinejdžere".

- Bila sam kao, premlada za artritis - rekla je Gart za Insajder. Ali njen izgled nakon dijagnoze ostao je pozitivan.

Gart misli da su razlozi njenog ranog artritisa dvostruki, govoreći ljudima da je "kao neko ko je oduvek bila aktivan", njena dugogodišnja fizička aktivnost "možda uzela danak" na njene zglobove.

Ona takođe objašnjava da je "počela da razgovara sa mamom i ostalim članovima porodice, saznajući da i oni pate od toga".

Od postavljanja dijagnoze, Gartova je pristupila njenom stanju na različite načine.

- Svaki dan počinjem sa prelepim bobicama, ovsenim pahuljicama i nekim antioksidansima - rekla je za veb stranicu NeeBeauty.

- Radim sa trenerom, dizanje tegova tri dana u nedelji, što mislim da je zaista važno, da naša tela budu jaka.

Glumica je rekla da se trudi da što više vremena provodi na otvorenom.

- Biti u prirodi je za mene ogroman deo dobrobiti, mentalnog zdravlja i mentalnog blagostanja.

BONUS VIDEO: