06.10.2022.

20:58

Foto: Shutterstock

Magazin

DOVOLJNA JE JEDNA PORCIJA NEDELJNO! Ako jedete OVU vrstu ribe, smanjujete rizik od GUBITKA PAMĆENJA!

Studije koje su rađene uz pomoć skoro 2200 ljudi, uglavnom u četrdesetim i pedesetim godinama, pokazala je da bi jedenje ribe moglo da poboljša rešavanje problema i spreči gubitak pamćenja.

U ovom istraživanju, meren je nivo omega-3 masnih kiselina u njihovoj krvi, koje uglavnom dolaze iz jedenja masne ribe poput lososa, skuše, haringe i sardina.

Što su ljudi imali viši nivo omega-3, to su generalno bili bolji u testu složenog rasuđivanja, koji je povezan sa dobrim rešavanjem problema u stvarnom životu.

Tri četvrtine ljudi sa najvišim nivoom omega-3, takođe je imalo veći hipokampus, region mozga povezan sa pamćenjem.

Ovi ljudi su verovatno jeli najmanje jednu porciju (3g) masne ribe nedeljno, prema istraživačima.
Ovaj veći hipokampus će verovatno sprečiti demenciju, jer ljudi imaju više moždanih ćelija koje mogu da izgube dok stare, pre nego što dožive gubitak pamćenja.

Doktorka Klaudija Satizabal, koja je vodila studiju sa Centra za zdravstvenu nauku Univerziteta Teksas u San Antoniju, rekla je:

Informer

losos

- Jedenje ribe, moglo bi pomoći da vaš mozak stari zdravije i zaštiti se od demencije. Ovi rezultati čak sugerišu da bi to moglo pomoći ljudima srednjih godina dok su mladi i zdravi, jačajući njihove veštine razmišljanja.

Masne kiseline u ribi mogu pomoći mozgu tako što smanjuju štetnu upalu.

Komentarišući studiju, dr Sara Imarisio, šef istraživanja u Alchajmerovom centru u Velikoj Britaniji, rekla je:

- Kao što izreka kaže, "ti si ono što jedeš", i baš kao i na druge delove tela, naš mozak može biti pod uticajem načina na koji živimo, uključujući našu ishranu. Istraživanje omega-3 i zdravlja mozga, dalo je mešovite rezultate i iako ova studija dodaje bazu dokaza, ona je istraživačka i nije konačna. Ono što znamo je da je zdrava ishrana u celini važna za smanjenje rizika od demencije.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da zdrava, uravnotežena ishrana treba da uključuje najmanje dve porcije ribe nedeljno, uključujući i jednu masnu ribu, kako bi srce bilo zdravo.

BONUS VIDEO: