09.10.2022.

17:26

Foto: Freepik.com

Magazin

BOLEST sa HILJADU LICA! Šta sve treba da ZNATE o MULTIPLOJ SKLEROZI?

Multipla skleroza je bolest za koju još nema leka, a od koje, nažalost, pati sve veći broj ljudi. Na nedavno održanom brifingu za novinare, na kom su učestvovali vodeći stručnjaci iz regiona, naglašeno je koliko je važno početi sa terapijom što je ranije moguće jer je multipla skleroza drugi najčešći uzrok invaliditeta, odmah iza saobraćajnih nezgoda. Novinarima su predstavljena najnovija naučna otkrića i upozoreni su na takozvane tinjajuće lezije na mozgu, koje mogu da pogoršaju multiplu sklerozu i tok bolesti.

Najčešći simptomi

* trnjenje
* slabost
* vrtoglavice
* nestabilnost pri hodu
* zamućenje vida
* podrhtavanje ruku
* smetnje u kontroli mokrenja ili stolice

Greška imunog sistema

Procenjuje se da multipla skleroza, za koju trenutno nema leka, pogađa 2,5 miliona ljudi širom sveta, dok u Srbiji od nje boluje oko 9.500 ljudi. Javlja se kada imuni sistem greškom napadne zaštitni i potporni sloj koji okružuje nervne ćelije (mijelinski omotač) u mozgu, kičmenoj moždini i optičkim nervima, izazivajući upalu i oštećenje. Ovo oštećenje može da izazove niz različitih simptoma, uključujući slabost mišića, umor i poteškoće sa vidom, i na kraju može dovesti do onesposobljenosti.

Informer

Multipla skleroza je drugi najčešći uzrok invaliditeta

Redovne kontrole

- Multipla skleroza je autoimuna bolest centralnog nervnog sistema, koja se zbog širokog spektra simptoma i različitih simptoma kod svakog pacijenta s pravom naziva bolešću sa hiljadu lica. Naučna saznanja o multiploj sklerozi neprekidno se nadograđuju. Danas se smatra da je multipla skleroza tinjajuća bolest: iako nema vidljivih upalnih procesa tokom radioloških testova, veliki broj pacijenata doživljava pogoršanje usled tinjajućeg patološkog procesa koji utiče na ceo centralni nervni sistem - rekla je prof. dr Jelena Drulović iz UKC Srbija.

Prisutni su posebno istakli da se prognoze pacijenata sa tinjajućim lezijama mogu poboljšati i da su dobra saradnja između lekara i pacijenata, redovne kontrole i pridržavanje plana lečenja od suštinskog značaja.