Autor: Informer.rs

18.10.2022.

08:07

Foto: Pixabay

Magazin

MOĆNA KRUŠKA! Nutricionisti tvrde da je dovoljno da pojedete samo JEDNU kako biste pospešili rad celog organizma

Nutricionisti tvrde da je dovoljno da pojedete jednu krušku kako biste pospešili rad celog organizma. Odličan je izvor vlakana, sadrži vitamine A, B1, B2, C, E i folnu kiselinu. Bogata je bakrom, fosforom i kalijumom, a neke sorte sadrže i gvožđe i magnezijum.

Za srce i mozak

Visok sadržaj vitamina C i bakra deluje kao dobar antioksidant, koji štiti ćelije od oštećenja slobodnih radikala, sprečava pojavu povišenog krvnog pritiska, kao i moždani udar.
Samo pola kruške sadrži 15 odsto dnevne preporučene doze bakra, minerala koji pomaže u održavanju nervnog sistema i pospešuje psihičku snagu. Kruške su odličan izvor fruktoze i glukoze, koje pomažu u održavanju energije tokom celog dana.

Za varenje

Pektin kruške čini izuzetno korisnim za održavanje nižeg nivoa holesterola, a u isto vreme deluje kao diuretik i ima blagi laksativni efekat. Ukoliko redovno pijete sok od kruške, organi za varenje će bolje raditi.

Informer

Kruške

Za imunitet

Zbog velike količine fruktoze i glukoze, sok od kruške će vas brzo okrepiti i povratiće vam energiju, a odličan je i kod prehlada jer sprečava upalu grla i pomaže da izbacite šlajm.

Za kosti i trudnoću

Visok sadržaj folata sprečava nastanak defekta nervnog sistema fetusa, a neka istraživanja su pokazala da folna kiselina može da spreči i defekte srca, udova i lobanje. Kruške sadrže visok nivo bora, a on pomaže telu da zadrži kalcijum, tako da sprečava ili usporava osteoporozu.