Autor: Informer.rs

19.10.2022.

07:41

Foto: Shutterstock

Magazin

PREDUGO SPAVATE? Evo kako to utiče na vaše zdravlje

Evo kako to utiče na vaš organizam.

Gomilanje kilograma

Nekoliko američkih studija je pokazalo da premalo, ali i previše sati sna podjednako utiče na razvoj dijabetesa, kao i na pojavu gojaznosti. Na taj način skraćujete vreme za fizičku aktivnost, koja je vašem organizmu i te kako potrebna, a ujedno nemate ni volje da bilo šta uradite jer ste prekasno ustali.

Depresija

Dokazano je da su različita depresivna stanja, od onih prolaznih do težih oblika, u vezi sa poremećajem spavanja. Nedostatak volje za bilo kakvom aktivnošću "tera" osobu da duže spava i beži od realnosti. A što duže spava, to je neaktivnija i nezadovoljnija, pa jedno depresivno stanje prerasta u drugo i nastavlja se.

Informer

Spavanje

Srčana oboljenja

Statistika kaže da su jedan od glavnih uzroka smrtnosti u svetu srčana oboljenja, kao i da su oni koji skoro uvek spavaju duže od osam sati za trećinu više izloženi riziku od infarkta!

Ošamućenost

Ako ste inače spavalica, onda ste verovatno iskusili i glavobolje koje nastaju posle preteranog sna. To se dešava zato što previše sati sna ima negativan uticaj na neurotransmitere u mozgu, što remeti lučenje serotonina, hormona sreće koji čini da se osećate dobro.

Pad koncentracije

Previše sna, verovali ili ne, remeti i pamćenje. Možda bi neko pomislio da je čovek tada spreman za rad, ali baš posle preterane dremke deluje zbunjeno, ne može da se skoncentriše i nije u stanju ni za kakav rad.

bonus video: