23.10.2022.

07:50

Foto: Tiktok/@bb.jules

Magazin

MISLILA SAM DA JE BEZOPASNO! Devojka je imala jak osip, a zapravo je bila BLIZU SMRTI!

Julijani Paskarelja (21) se ceo život promenio za nekoliko sati, kada je u aprilu 2020. primetila male crvene tačke po celom telu.

U početku nije obraćala pažnju na osip, ali se za samo 15 minuta dramatično pogoršao.

- Bilo mi je muka i vrtelo mi se, postala sam izuzetno bleda i zelena - objasnila je ona.

Takođe je dobila modrice po celom telu.

Julijana je hitno prevezena u bolnicu i nekoliko sati kasnije, dijagnostikovana je idiopatska trombocitopenična purpura (ITP) – redak poremećaj krvi.

Lekari su joj rekli da ju je nekoliko minuta delilo od smrti i da je hitna transfuzija trombocita sve što bi moglo da je spase.

U Julijaninom slučaju, njene dijagnoze su imale strašne posledice.

Rečeno joj je da bi njen mozak mogao krvariti u bilo kom trenutku njenog života - što možda neće preživeti.

Informer

Julijana Paskarelja

- Saznanje da bi moj mozak svakog trenutka mogao da iskrvari i da mogu izgubiti život, zaista mi je pokazalo novu perspektivu na život - objasnila je Julijana.

ITP je redak poremećaj krvi koji pogađa 200.000 ljudi, obično starijih od 60 godina.

- Kao mlada žena koja je ušla u dvadesete, shvatila sam da život nije zagarantovan i da moram maksimalno da iskoristim ono što mi je univerzum pružio. Moram da vodim računa o svom telu i da pazim na sebe, kao i na druge. Ovo iskustvo mi je promenilo život, i iako je bilo jedno od najgorih, drago mi je što imam postavljenu dijagnozu. Mogu da budem spremna za buduće epizode ​​i pomognem drugima da razumeju stanje o kojem ranije nisam znala ništa - rekla je ona i dodala:

- Uvek treba da budete svesni sopstvenog tela. Naš mozak govori našem telu kada nešto nije u redu, a ako ne obratimo pažnju, to može biti opasno po život. Uvek tražite tragove i modrice koje se brzo pojavljuju i obratite pažnju na to kako se osećate fizički - istakla je Julijana, prenosi thesun.

BONUS VIDEO: