07.11.2022.

09:34

Foto: freepik

Magazin

AKO PIJETE KAFU U TRUDNOĆI, DETE ĆE VAM BITI NIŽE?! Najnovija istraživanja došla do zapanjujućih rezultata!

Deca koju su rodile žene koje su konzumirale 50 mg kofeina svakog dana, bila su 2 cm manja od svojih vršnjaka, do osme godine.

Razultati su ostali isti čak i nakon prilagođavanja drugim faktorima, koji utiču na visinu deteta - uključujući starost njihove majke, status pušača i prihod.

Istraživači kažu da rezultati, na osnovu analize 2.500 dečaka i devojčica širom SAD, pokazuju da bi buduće majke trebalo da se u potpunosti uzdrže od kafe.

Smatra se da kofein sužava krvne sudove u materici i placenti, što bi moglo smanjiti dotok krvi u fetus i zastoj u rastu.

Studija je prva takve vrste koja koristi testove krvi za merenje unosa kofeina trudnicama, a ne ankete, koje su manje pouzdane.

Informer

trudnica

Rezultati su objavljeni u časopisu "Jama Network Open".

Istraživači sa Nacionalnog instituta za zdravlje dece i ljudski razvoj u Merilendu, pratili su decu rođenu između 2009. i 2013. godine do osme godine.

Parovi majka-dete regrutovani za studiju, podeljeni su u četiri grupe na osnovu količine kofeina koju je majka konzumirala tokom trudnoće.

Uzorci plazme su prikupljeni od svake majke tokom njihovog prvog i trećeg trimestra, da bi se procenilo koliko je kofeina majka pila.

Oni sa 25,4 nanograma po mililitru (ng/mL) ili manje kofeina detektovani u uzorcima plazme su smešteni u kvartil jedan.

Majke sa najvišim kvartilom imale su nivoe od 575,3 ng/mL ili više.

Istraživači napominju da bi bilo potrebno samo oko 50 mg kofeina dnevno da se osoba prebaci iz prvog u četvrtog kvartil.

Nakon što su pratili decu više od osam godina, istraživači su otkrili jasnu korelaciju između konzumiranja kofeina i visine.

Razlika je postala očigledna kada je dete bilo staro oko 20 meseci i samo se povećavala kako su starili.

Do sedme godine, razlika u visini između onih koji su konzumirali najmanje kofeina i onih koji su najviše pili bila je velika i iznosila je u proseku 1,5 cm.

Informer

kafa

Sve je to bilo nakon kontrole rase i obrazovanja majke, faktora koji takođe mogu uticati na visinu deteta u ranom životu.

Nije pronađena slična korelacija kada je u pitanju indeks telesne mase, što ukazuje da izlaganje kofeinu u materici nema uticaja na težinu tokom života.

Pišući u novinama, tim je rekao:

- Deca žena sa niskim izmerenim kofeinom tokom trudnoće, bila su niža od dece žena koje nisu konzumirale kofein tokom trudnoće, sa sve većim razlikama u visini, do osme godine. Ovi nalazi ukazuju na to da su male količine dnevne konzumacije kofeina majke, povezane sa nižim rastom kod njihovih potomaka.

Postoje ograničene informacije o tome zašto izlagači kofeina u materici i u ranom životu mogu inhibirati rast.

U studiji iz 2021., istraživači su otkrili da kofein uzrokuje ograničavanje krvnih sudova u materici i placenti, smanjujući dotok krvi u fetus.

To je dovelo do toga da bebe imaju nižu težinu pri rođenju, iako nisu utvrdile dugoročne efekte koje bi to moglo imati na njihov razvoj, navodi DailyMail.

BONUS VIDEO: