07.11.2022.

18:46

Foto: Shutterstock

Magazin

Simptomi ENDOMETRIOZE! Žene ih često ZAMENE s bolovima usled CIKLUSA!

Iako endometrioza pogađa mnoge žene diljem sveta, neke još uvek ne poznaju ključne simptome na koje treba da obrate pažnju. Endometriozu definiše rast endometrijuma (sluzokože iz unutrašnjosti materice), izvan materice, kaže ginekolog Suzana Janković. Ovakvo tkivo se ponaša isto kao i ono koje je lokalizovano u materici - u svakom ciklusu raste, buja, krvari i vrši pritisak na okolna tkiva stvarajući brojne simptome, od bolnih menstruacija do steriliteta. 

Kada posumnjati?

Na endometriozu možete da posumnjate ukoliko vas muče bolne menstruacije, bol u maloj karlici (koji može da se javi u bilo kom delu ciklusa), bolni seksualni odnosi, bol u krstima ili crevima, bol u vreme ovulacije, obilno krvarenje ili uporni umor.

Informer

Simptomi endometrioze ne nestaju nakon uzimanja oralne kontracepcije

- Endometrioza se može razviti u većem broju formi, kao izrasline, čvorići ili ciste koje mogu da bole pri sedenju ili pri specifičnim aktivnostima. Čvorići se mogu pojaviti u Daglasovom prostoru (predelu između rektuma i zadnjeg dela materice), uterosakralnom ligamentu (ligamenti koji pričvršćuju donji deo materice za sakralnu kost) ili rektovaginalnom septumu (tananom tkivu koje odvaju vaginu od rektuma) – objašanjava dr Janković.

Simptomi koji se vezuju za endometriozu koja je zahvatila bešiku ili creva se ne prepoznaju odmah, jer mogu da se manifestuju kao sindrom iritiranih creva ili sindrom bolne bešike.

Informer

Broj i učestalost simptoma se povećava kako bolest napreduje

- Simptomi endometrioze creva mogu da uključuju bol i grčeve u stomaku, bolne pokrete creva, zatvor, retku stolicu, mučninu i povraćanje, dok endometrioza bešike uključuje bol u predelu bešike, često mokrenje, peckanje pri mokrenju. Broj i učestalost simptoma se povećava kako bolest napreduje, iako to nije tipično za sve pacijente – naglašava ginekolog.

Lečenje endometrioze obično uključuje operaciju ili lekove, a pristup koji vi i vaš lekar odaberete zavisiće od težine vaših simptoma i od vaših planova vazanih za trudnoću.