11.11.2022.

20:00

Foto: Shutterstock

Magazin

DA LI JE PUTER ZDRAV? Nutricionistkinja otkriva NA ŠTA treba da obratite pažnju, kada je ova namirnica u pitanju!

Puter (ili maslac) mnogi mešaju sa margarinom. Istina je da imaju sličnosti što se tiče izgleda, ali nutricionistkinja Marija Đurković otkriva zbog čega je puter ipak bolji izbor:

- Za margarin se zna da nije zdrav proizvod, ali zbog njegove velike sličnosti, barem na izgled, sa puterom, mnogi veruju da je i on proizvod za izbegavanje.

Međutim, puter je potpuno prirodan proizvod, koji se dobija izdvajanjem mlečne masti iz svežeg mleka, tačnije bućkanjem slatke i kisele pavlake - navodi Marija i otkriva koje su njegove prednosti:

- Odličan je izvor vitamina A, D i E, naročito ako uzmemo u obzir da je njihova najbolja iskoristivost, kada se kombinuju sa mastima. Sadrži takođe i vitamin K2, koji se inače retko nalazi u hrani - kaže Marija, ali i upozorava:

Informer

puter

- Kako je puter proizvod sa minimun 82 posto mlečne masti, ne treba gubiti iz vida, njegovu visoku energetsku vrednost, te da na 100g sadrži 717 kalorija. Ali, sada znate da on ima svoje mesto u zdravoj ishrani. 

Mnogima nije jasno zbog čega margarin nije dobar izbor, pa se nutricionistkinja osvrnula i na to:

- Margarin ne sadrži ni kap mleka. Nastaje procesom hidrogenizacije biljnih ulja, usled čega dobijamo transmasne kiseline, koje su štetne po naše zdravlje. Pored toga sadrži još i so, kao i razne emulgatore.

BONUS VIDEO: