12.11.2022.

19:31

Foto:

Magazin

STOMATOLOG UPOZORAVA! Obratite pažnju - ovo su 4 SIMPTOMA raka usta!

S obzirom na to da je primećen porast obolelih od raka usta, stomatolozi upozoravaju ljude da postanu svesniji glavnih simptoma bolesti.

Dr Vikas Prinja, stomatolog iz Londona, rekao je:

- Broj ljudi obolelih od raka usta raste i ima lošu stopu preživljavanja, jer se najčešće kasno otkrije.

On je objasnio četiri pokazatelja razvoja ove bolesti, a koja uključuju:

  • Čir(afte) koji ne zaceljuje
  • Utrnulost i peckanje usana, brade ili jezika
  • Bele ili crvene mrlje na unutrašnjoj strani usta
  • Neobjašnjivo klimavi zubi
  • Kada je u pitanju rizik od raka usta, dr Nil Sika dodaje da postoje neke ključne stvari kojih pacijenti moraju da budu svesni.

    - Uopšteno govoreći, upotreba alkohola i duvana se smatra najvećim rizikom za razvoj raka usta - objasnio je on i dodao:

    - Takođe postoje dokazi koji ukazuju na to da infekcija HPV-om (humani papiloma virus) može biti nešto što prethodi oralnom karcinomu. Još jedan faktor koji pripisuje je loše oralno zdravlje, ako su slomljeni ili reckavi zubi, onda mogu izazvati čireve u ustima, koji mogu postati kancerogeni, ako ne mogu da zacele. U međuvremenu, prekomerno izlaganje suncu može povećati rizik od raka usta, tako da pacijenti treba da budu na oprezu tokom leta - dodao je on.

    Dr Sika je rekao da tokom pregleda, stomatolozi traže potencijalne znakove i da je skrining oralnog karcinoma deo vašeg uobičajenog pregleda.

    Stomatolozi pregledaju pacijentovu glavu i vrat, unutrašnjost usta, obraze, usne, jezik (uključujući i ispod jezika), zadnji deo grla, desni i zube, objasnio je dr Sika.

    - U nekim slučajevima, možda ćete dobiti i rendgenski snimak, koji će vašem stomatologu dati jasan uvid u moguće promene - dodao je on.

    Informer

    bol u zubima

    SAMOSTALNI PREGLED

    Pored redovnih pregleda kod zubara, dr Sika je objasnio da postoje neke kontrole koje svi možemo da uradimo kod kuće.

    - Brzo je i lako i svi stariji od 16 godina treba da rade redovne preglede kod kuće.

    Prvo je rekao da podignete jezik i potražite bilo kakve neobične promene u boji, u ustima.

    - Upotrebite kažiprst i pritisnite dno usta i ispod jezika da osetite bilo kakav otok, kvržice ili čireve - objasnio je dr Sika i nastavio:

    - Zatim otvorite usta i povucite obraze ka spolja i potražite bilo kakve crvene ili bele mrlje na unutrašnjoj strani obraza. Takođe možete koristiti kažiprst da proverite da li ima čireva, kvržica ili osetljivosti. Koristeći palac i kažiprst, polako ih pomerajte duž unutrašnje i spoljašnje strane desni, da biste osetili bilo šta neobično - kaže stomatolog i dodaje:

    - Još jedna "uradi sam" provera podrazumeva da povučete gornju usnu nagore i donju usnu nadole, kako biste u ustima pogledali da li postoje rane ili promene u boji. Koristite palac i kažiprst da opipate oko usana, kako biste pronašli grudvice ili izbočine.

    Konačno, dr Sika ističe da takođe treba da pregledate svoje lice i vilicu, za bilo kakav otok koji ranije niste primetili.

    - Možete li da vidite mladeže koji su postali veći? Pređite prstima duž vilice sa obe strane, da osetite da li vam lice izgleda simetrično - zaključuje stomatolog, prenosi TheSun.

    BONUS VIDEO: