Autor: Informer.rs

16.11.2022.

09:15

Foto:

Magazin

ZAŠTO SE TOKOM HLADNIH DANA OSEĆAMO OŠAMUĆENO I BEZ ENERGIJE? Manjak sunca remeti hormone

Međutim, postoje nekoliko zdravih navika koje bi trebalo usvojiti da biste tokom ovog tmurnog perioda bili produktivni i zadovoljni.

Šetnja

Tokom hladnih dana ima manje dnevnog svetla, što očekivano narušava ritam spavanja i buđenja. S obzirom na to da je napolju mračno, telo proizvodi više melatonina (hormona spavanja), zbog čega smo pospani. Neka vam roletne ili zavese budu podignute tokom dana i pokušajte da provedete što više vremena na dnevnom svetlu. Čak i mala popodnevna šetnja, posle ručka, može da vam podigne energiju, smanji krvni pritisak i popravi raspoloženje.

Dovoljno spavajte

Nedostatak sna čini da se narednog dana osećate umorno, ali i previše sna utiče na to da se ujutru budite ošamućeni. Trudite se da u krevet odlazite svake večeri u isto vreme, da se budite u isto vreme i "ciljajte" da spavate osam sati tokom noći.

Informer

Možda ste anemični

Iako su hladni dani sinonim za bezvoljnost i pad energije, treba da znate da neka medicinska stanja mogu da budu uzrok umora, poput sindroma hroničnog umora ili anemije. Ako vas umor sprečava da normalno funkcionišete i obavljate svakodnevne aktivnosti, trebalo bi da odete kod lekara.

Vežbajte u toku dana

Kada nemate dovoljno energije, verovatno vam je trening poslednja stvar na svetu, ali zdrava doza jutarnjih vežbi oslobodiće endorfin i učiniti da se osećate bolje. Ako uspete, vežbajte kasno popodne, jer će to smanjiti večernji umor i pomoći da bolje spavate. Zarad opšteg zdravlja potrudite se da vežbate barem 150 minuta nedeljno.

Hrana prema vremenu

Izbegavajte da jedete slatkiše da biste brzo podigli energiju: u trenutku ćete se osećati sjajno, ali će to kratko trajati i ubrzo ćete opet imati želju za slatkišima. Konzumiranjem ovsene kaše ujutru unećete vitamin B, što će pomoći da se hrana brže pretvara u energiju i obezbediće vašem telu ugljene hidrate koji se sporo razlažu, pa ćete duže biti siti.

Porcija ribe za ručak razbudiće mozak omega-3 masnim kiselinama koje imaju i antizapaljenska svojstva, a voće u popodnevnim časovima će vam pomoći da izbegnete pad energije.