21.11.2022.

16:07

Foto: Shutterstock

Magazin

INSULIN i KARCINOM! Endokrinolog objašnjava PRIRODU ove OPAKE VEZE!

Poznato je da je insulin veoma bitan hormon za regulisanje nivoa šećera u krvi, ali i celokupnog metabolizma organizma. Osim ove njegove primarne funkcije, on takođe dovodi do stvaranja takozvanog insulinu-sličnog-faktora rasta (IGF1 faktora) koji dovodi do rasta malignih ćelija i smanjenja programirane ćelijske smrti, što je jedan od bitnijih faktora u nastanku tumora, kaže endokrinolog dr Tijana Dangubić. 

- In vitro je dokazano da ćelije karcinoma koriste insulin za svoj rast i to uz pomoć insulinskih receptora koji se nalaze na malignim ćelijama. Kod mnogih karcinoma postoji veoma veliki broj insulinskih receptora i to njihova takozvana izoforma A, koja ima izražen mitogeni (deobni) efekat, što ubrzava deobu i rast malignih ćelija pod dejstvom insulina - objašnjava dr Dangubić. 

Povećan nivo insulina dovodi do stvaranja hormona, androgena i estrogena, koji dovode do pojave mnogih karcinoma, a naročito onih, tumor zavisnih.

Informer

Visok nivo insulina povezan je sa rakom debelog creva, endometrijuma, pankreasa i dojke

Insulinska rezistencija, gde je prisutan hronično visok nivo insulina u krvi, povezana je sa pojavom karcinoma debelog creva, endometrijuma, pankreasa i dojke.

- Iz tih razloga sva predijabetesna stanja, kao sto su insulinska rezistencija, intolerancija na glukozu i povećana glikemija na gladan stomak, kao i dijabetes, povećavaju rizik za nastanak karcinoma. Osim toga, osobe koje imaju karcinom i povećano lučenje insulina imaju povećanu smrtnost od karcinoma i veću verovatnoću pojave recidiva (povratka bolesti) - dodaje endokrinolog. 

Manje šećera i stresa, više kretanja

Pravilna ishrana je, stoga, jako važna kod osoba obolelih od predijabetesa i diajbetesa, kao i osoba koje imaju karcinom. Njima se preporučuje da u ishrani smanje konzumiranje šećera i belog brašna i svedu ga na najmanju moguću meru.

- Osim pravilne ishrane, na smanjenje nivoa insulina značajno utiče smanjenje stresa i fizička aktivnost! - poručuje doktorka.