23.11.2022.

21:43

Foto: Shutterstock

Magazin

OLAKŠAJTE ILI POTPUNO IZLEČITE URINARNU INFEKCIJU! 3 prirodna recepta, koja možete napraviti kod kuće!

Velika je verovatnoća da se makar jednom u životu osećali peckanje prilikom uriniranja, pa čak i pritisak u bešici. Ovi simptomi uglavnom ukazuju na urinarnu infekciju, a više od 90 posto njih, uzrokuje bakterija ešerihije koli, koja se prirodno nalazi u vašim crevima.

Infekcija češće pogađa žene, nego muškarce, a pored peckanja i pritiska u bešici, simptomi mogu biti i zamućeni urin i krv u urinu, povišena temperatura i bolovi u donjem delu stomaka

Ovaj tip infekcije se najčešće leči antibioticima, međutim izlečenje možete ubrzati i prirodnim putem.

Svakako je preporuka da se prethodno konsultujete sa vašim lekarom.

1. CIMET

Sastojci: 1 kašika jabukovog sirćeta, 1 kašika cimeta, 1 kesica čaja, 1 kašika meda, voda

Postupak:U ključalu vodu dodajte kašičicu cimeta i ostavite da vri još 5 minuta. Skinite sa šporeta i procedite u šolju. Stavite vrećicu čaja i ostavite je da odstoji oko 3 do 4 minuta. Kada se čaj natopi, kesicu izvadite, pa dodajte jabukovo sirće i med.

Primena: jednom dnevno

Zašto deluje: Istraživanja pokazuju da cimet sadrži određena jedinjenja, koja mogu sprečiti rast bakterija koje izazivaju infekcije u urinarnom traktu. Takođe ima antiinflamatorna svojstva, koja mogu doneti olakšanje od bolova i nelagodnosti, koje dolaze sa urinarnom infekcijom. S druge strane, jabukovo sirće je takođe poznato po svojim antibakterijskim i antifungalnim karakteristikama. Međutim, nema dokaza koji ukazuju na to da su ove karakteristike efikasne u lečenju urinarne infekcije, ali svakako može doneti olakšanje.

Informer

cimet

2. BRUSNICE I BOROVNICE

Sastojci: Četvrtina šolje smrznutih brusnica, četvrtina šolje smrznutih borovnica, pola šolje jogurta

Postupak: Sve sastojke pomešajte u blenderu i izmiksajte, dok ne postanu glatki. Uzmite svoju omiljenu čašu i stavite malo leda i zgnječenih listova mente na dno. Dodajte smuti i sve je spremno.

Primena: Jednom dnevno

Zašto deluje: Ovaj smuti od bobica biće savršen početak vašeg dana, a takođe i savršen način da se nosite sa tom dosadnom urinarnom infekcijom. Brusnice sadrže proantocijanidine, supstancu koja sprečava bakterije, koje izazivaju infekciju, da se zalepe za zidove vašeg urinarnog trakta. To znači da ovaj smuti može efikasno isprati vašu urinarnu infekciju. Borovnice dodaju ukus i dozu antioksidanata, dok jogurt čini ovo piće bogatim probioticima, koji pomažu rast dobrih bakterija.

3. ČAJ OD NANE

Sastojci: 5 do 6 listova nane, 1 kesica zelenog čaja, 1 kašika meda, voda

Postupak: U ključalu vodu dodajte listove nane i ostavite da vri još 6 do 7 minuta, na laganoj vatri. Procedite sadržaj u šolju i ostavite kesicu zelenog čaja da odstoji još 3 do 4 minuta. Dodajte med i vaš čaj od nane je spreman za piće.

Primena: Jednom dnevno

Zašto deluje: Postoje neki naučni dokazi koji pokazuju da menta ima jedinjenja sa antibakterijskim svojstvima, koja su efikasna protiv urinarne infekcije. Zeleni čaj je, s druge strane, bogat polifenolima, koji su poznati po svojim antimikrobnim i antiinflamatornim efektima. Takođe sadrži epigalokatehin ili EGC koji je jedinjenje koje je pokazalo određenu efikasnost protiv bakterija, koje izazivaju urinarne infekcije. Dakle, generalno, dobijate još jedan od najefikasnijih kućnih lekova za ovu boljku, prenosi fabbon.com.

BONUS VIDEO: