03.01.2023.

18:00

Foto: Shutterstock

Magazin

OVAJ ZDRAVSTVENI PROBLEM IMA SVAKA 10. DEVOJKA, a mnoge ne znaju da uzrokuje i OPADANJE KOSE!

Kada je reč o gubitku kose, mnogi smatraju da su glavni uzroci za ovu pojavu genetika i stres. Iako oni definitivno prednjače, postoje i drugi razlozi koji dovode do ovog neželjenog problema. 

Doktorka Gorana Epštajn objasnila je koliki uticaj zapravo može imati sindrom policističnih jajnika na opadanje kose:

- Sindrom policističnih jajnika (PCOS) složeno je, nutritivno, endokrino i metaboličko stanje. PCOS se povezuje s hroničnom inflamacijom, insulinskom rezistencijom i generalno povećanjem zdravstvenih rizika. Uobičajeni komorbiditeti uključuju neplodnost, hipertenziju, dijabetes tipa 2, depresiju, anksioznost, apneju za vreme spavanja, menstrualne nepravilnosti i druge. Jedna od njih je alopecija - navodi doktorka i nastavlja:

Faktori koji utiču na razvoj PCOS-a:

Insulinska rezistencija

Insulin je hormon koji omogućuje celijama da koriste šećer. Ako celije postanu otporne na delovanje insulina, nivo šećera u krvi može porasti. To može uzrokovati da telo proizvodi više insulina, kako bi pokušalo sniziti nivo šećera u krvi, a ćelije ne odgovaraju.

Previše insulina uzrokuje da telo proizvodi previše muškog hormona androgena. Tada počinju izazovi sa ovulacijom.

Hronična inflamacija

Istraživanja pokazuju da zene sa PCOS-om imaju neku vrstu hronične inflamacije, koja dovodi do toga da policistični jajnici proizvode androgene. To može dovesti do problema sa srcem i krvnim sudovima.

Informer

opadanje kose

Genetika

PCOS-a u porodici može igrati ulogu u razvoju stanja.

Višak androgena

Previše androgena ometa ovulaciju.

Gde je začarani krug:

Visoki unos šećera dovodi do visokog insulina, što dovodi do visokih androgena, a visoki androgeni uzrokuju gubitak kose.

BONUS VIDEO: