Autor: Informer.rs

15.12.2022.

23:10

Foto: Shutterstock

Magazin

SVE IM DOBRO IDE OSIM LJUBAVI! Zašto su samostalni i pametni često SAMCI?

Stručnjaci tvrde da samostalnost posle dužeg vremena prelazi u samodovoljnost, što otežava pronalazak ljubavi i održavanje veze, a to posebno važi za inteligentne i uspešne osobe. 

- Najlakše je zaljubiti se u mlađim danima - od tinejdžerskog uzrasta do srednjih 20-ih, a posle toga šanse su sve manje. To posebno važi za one koji bi sami sebe, ali bi ih tako i drugi, ocenili kao inteligentne i samostalne - kaže psiholog Aleks Benzer za Metro.co.uk.

Problem kod njih je, kako je objasnio, to što su oni naviknuti i zadovoljni svojim solo statusom i teško im je da ga napuste.

- Tako nameću veće kriterijume za izbor partnera, a ako i nađu nekoga ko im se sviđa, usled dugog soliranja određena samodovoljnost koja se razvila i odbrambeni mehanizmi mogu podsvesno da sabotiraju vezu - objašnjava on.

Informer

Sastanak

Dobar život u kom im sve ide osim ljubavi, kod ovog tipa ljudi gradi sliku da će zbog toga što su postigli imati ekstra bodove kod potencijalnog partnera.

- Ali diplome i razne veštine ne garantuju i uspeh na romantičnom planu, važan je osećaj koji izazivate kod druge osobe. To što su veći deo detinjstva i mladosti bili usmereni na postizanje školskog uspeha, samim tim imaju manje iskustva po pitanju ljubavnih i međuljudskih odnosa i na tome treba da rade i da manje analiziraju - poručio je Benzer.

bonus video: