Autor: Informer.rs

18.12.2022.

10:06

Foto: Shutterstock

Magazin

DA LI PIVO OD ĐUMBIRA SMIRUJE UZNEMIRENI STOMAK? Evo šta kažu ISTRAŽIVANJA!

Kada vam se stomak okreće, imate mučninu i osećate se loše, verovatno ćete pokušati bilo šta da ga smirite. Iako postoji bezbroj prirodnih lekova za ublažavanje uznemirenog stomaka, jedan od najpopularnijih je pijuckanje piva od đumbira. To je napitak za žene u prvom tromesečju trudnoće, roditelje koji pomažu bolesnoj deci da se osećaju bolje, i sve one koji se bore protiv stomačne bube, ali da li zaista funkcioniše?

Informer

Đumbir

Koren đumbira se hiljadama godina koristi kao prirodni biljni lek za lečenje stomačnih tegoba. Istraživači su proučavali efikasnost đumbira na mučninu i povraćanje povezane sa trudnoćom i kao neželjeni efekat hemoterapije. Otkrili su da je to efikasna i sigurna opcija lečenja sa malim rizikom od negativnih neželjenih efekata.

Ovo je verovatno zbog moćnih biljnih jedinjenja koja se nalaze u đumbiru, od kojih neka povećavaju brzinu varenja kako bi ograničili vreme koje hrana provodi sedeći u stomaku, a druga koja blokiraju komunikaciju nerava u crevima koji dovode do mučnine i povraćanja.

U jednoj maloj studiji, 67 trudnica koje su se žalile na mučninu i povraćanje dobile su ili 1.000 miligrama đumbira ili placebo tokom 4 dana. Osamdeset pet procenata žena koje su uzimale đumbir imalo je poboljšane simptome u odnosu na samo pedeset šest procenata žena koje su uzimale placebo.

Informer

Pivo od đumbira

Iako se đumbir pokazao kao efikasan tretman za uznemireni stomak, pivo od đumbira verovatno neće imati isti efekat. Većina piva od đumbira ima vrlo malo stvarnog đumbira, dok je bogata dodatnim šećerima koji čak mogu pogoršati stanje vašeg stomak.

Ako biste radije izbegavali dodatke šećera u sodi, ali i dalje uživali u blagodatima đumbira koji umiruju stomak, možete probati bombone, čaj ili suplemente od đumbira, ali obavezno proverite etiketu za „đumbir“. Kada čitate spisak sastojaka, što je đumbir bliže prednjem delu liste, to je više đumbira uključeno u proizvod, prenosi nam EatThis.