Autor: Informer.rs

20.12.2022.

12:18

Foto: Shutterstock

Magazin

OVU BILJKU MORATE DA IMATE U KUĆI! Donosi vam ZDRAVLJE i OBILJE!

Od kulinarstva do zdravlja, jedna biljka je nezaobilazna, a to je bosiljak. On se hiljadama godina koristi kao začin, ali mnogo je značajniji u rešavanju brojnih zdravstvenih problema.

Informer

Bosiljak

Da sveti bosiljak s pravom nosi naziv i "kralj biljaka" govori i činjenica da mu se Hindusi naročito klanjaju kao biljci sa ogromnim svetim i lekovitim moćima. Iz tog razloga ga upotrebljavaju isključivo za lečenje bolesti i u znak poštovanja ne koriste ga u redovnoj ishrani. Za ishranu kao začin upotrebljavaju samo običan bosiljak (Ocimum basilicum).

Ako se vratimo u prošlost zaključak je da su mnogi drevni narodi smatrali da sveti bosiljak pozitivno utiče kako na telo tako i na duh.

Savremena ispitivanja potvrđuju da sveti bosiljak svakako blagotvorno deluje na ljudsku psihu jer ima umirujuće dejstvo pa se preporučuje kao prirodni lek protiv stresa i napetosti nastale usled svakodnevnih briga i pritisaka. Posebno je koristan osobama čija profesija iziskuje velike intelektualne napore jer doprinosi i boljem pamćenju.

Odličan je za srce i krvne sudove. U bosiljku ima puno vitamina B6 i magnezijuma. Vitamin B6 sprečava nakupljanje opasne supstance homocisteina, a magnezijum podstiče jačanje kardiovaskularnog sistema čime deluje preventivno protiv infarkta. Opuštajući mišiće i krvne sudove on pospešuje protok krvi i smanjuje rizik od aritmije.

Informer

Bosiljak

Takođe, deluje i kao prirodni antibiotik. Naime, po novim istraživanjima, ulje bosiljka pozitivno deluje na imunitet. S obzirom da njegovi listovi poseduju antibakterijska i antiseptička svojstva, mogu se koristiti za lečenje bakterijskih infekcija. Bosiljak je takođe i saveznik u borbi protiv depresije, pokreće rad creva i pomaže pri detoksikaciji organizma.