23.01.2023.

15:30

Foto: Freepik.com

Magazin

HIT tretman u SVETU! Dobrobiti plutanja koje će vas iznenaditi!

Brojni svetski i pojedini domaći velnes centri nude, između ostalog, i seanse plutanja. Radi se o posebnim komorama ili kadama u kojima plutate na površini vode zasićene solju, potpuno lišeni svetla, zvukova, dodira, mirisa, ukusa… Jedino što možete da čujete i osetite su otkucaji vašeg srca.

 

Prvu plutajuću komoru osmislio je 1954. godine Džon Lajli, američki neurolog. Ta komora mu je služila za istraživanje svesti, i to uz pomoć eliminacije svih spoljašnjih nadražaja.

Danas, u vremenu neprestane buke i stalnih spoljašnjih nadražaja, koji znatno podižu nivo stresa, plutanje u vodi, u potpunoj izolaciji od okolnog sveta, zaista zvuči kao najbolji mogući način relaksacije, kako tela, tako i uma. Istraživanja su i pokazala da plutanje, između ostalog, znatno poboljšava san, smanjuje stres i hronične bolove, ublažava anksioznost i depresiju.

Kako izgleda seansa?

Jedna seansa plutanja obično traje od 60 do 90 minuta. Voda se zagreva do prijatne telesne temperature, a u nju se dodaje epsom ili gorka sol (magnezum sulfat), koja omogućava bezbrižno plutanje. Uz to, magnezijum se apsorbuje kroz kožu, što podiže nivo ovog važnog minerala u organizmu.

Plutanje u komori s vodom pruža duboku relaksaciju, koja se naziva i terapija plutanjem. Ona aktivira parasimpatički nervni sistem, koji je zadužen za opuštanje, a smanjuje aktivnost simpatičkog nervnog sistema tako što snižava nivo kortizola, hormona stresa, piše alternativa za vas.

Senzorna deprivacija kod kuće

Ako imate dovoljno veliku kadu (ili bazen) da u njoj možete da se ispružite, možete da uradite i terapiju senzorne deprivacije kod kuće.

Napunite kadu vodom temperature tela. Dodajte gorku so - trebaće vam oko 1kg soli na 1l vode. Možete da počnete i s manjom količinom soli. Najbolje je da smanjite svetlo ili da stavite naočare za sunce kako biste smanjili uticaj svetlosti.

Provedite u kadi 60-90 minuta. Pošto je to poprilično dug period, vodu u kadi bi trebalo konstantno dogrevati. 

Terapiju možete da ponovite 2-4 puta nedeljno kroz period od 1-3 meseca.

Tagovi:
Zdravlje Stres relaksacija plutanje terapija plutanjem