Autor: Informer.rs

24.01.2023.

17:00

Foto: Shutterstock

Magazin

IMATE PROBLEM SA ARTRITISOM? Ova namirnica ublažava simptome!

Artritis je hronična bolest koja uzrokuje upalne procese i javlja se na području zglobova. Postoji više od 100 vrsta artritisa, a pojava ove bolesti je češća kod žena. Prirodni lek za artritis može biti upravo ishrana, barem u slučaju ublažavanja simptoma.

Informer

Artritis

Simptomi artritisa se obično pogoršavaju tkom godina, a počinju blago. Prvi simptomi koji se pojavljuju su:

umor i malaksalost
povišena temperatura
gubitak telesne težine

Jabukovo sirće ne mora biti samo dodatak jelima, već i pomoćno lekovito sredstvo. Smatra se da bi moglo da bude od pomoći kod artritisa.

Jabukovo sirće smanjuje bolove u zglobovima tako što eliminiše nakupljene toksine iz zglobova i povezujućih tkiva. Zbog svog alkalnog efekta, posebno je korisno za one koji pate od artritisa. Pored toga je bogat mineralima kao što su magnezijum, kalcijum, fosfor i kalijum. Možete pomešati tri kafene kašike organskog jabukovog sirćeta sa vodom i dodati malo meda. Najbolji efekti su ukoliko ovaj napitak pijete dva do tri puta dnevno pre obroka. Čak i kada zalečite bolove, možete nastaviti da pijete ovo piće jer je dobro za celokupno zdravlje. Osim oralnog načina upotrebe, jabukovo sirće možete naneti i na pogođenu oblast. Pomešajte jednu supenu kašiku jabukovog sirćeta i maslinovog ulja i trljajte svakodnevno dok ne uklonite bol.

Informer

Jabukovo sirće

Smatra se da postoji više od 100 oblika artritisa. Najčešći oblici ovog oboljenja su osteoartritis i reumatoidni artritis. Uobičajeni simptomi artritisa su oticanje, bol, ukočenost i smanjeni opseg pokreta zglobova. Neka istraživanja navode antimikrobna, antifungalna i antiinflamatorna svojstva jabukovog sirćeta mogu biti dobra osnova za terapiju bola kod artritisa.