05.02.2023.

15:44

Foto: Shutterstock

Magazin

ČAJEM PROTIV VALUNGA! Endokrinolog otkriva sve prednosti hibiskusa!

Hibiskus je koristio se još u starom Egiptu protiv groznice, u lečenju nervnih i srčanih bolesti, kaže endokrinolog dr Tijana Dangubić i navodi nekoliko dokazanih prednosti ove biljke. 

- Postoji studija iz 2013. godine koja je dokazala da je kod pacova koji su imali dijabetes, a kojima je ubrizgavan ekstrakt hibiskusa došlo do redukcije nivoa glukoze za 12 odsto, dok nije došlo do promene u nivou glukoze kod onih koji nisu imali dijabetes - objašnjava endokrinolog.

Informer

Ajurvedska medicina cvet i list hibiskusa koristi za smanjivanje broja sedih vlasi

Ajurvedska medicina cvet i list hibiskusa koristi u tretiranju otoka, infekcije kože, gubitka kose, pa čak i za smanjivanje broja sedih vlasi.

- Crvena boja cveta hibiskusa potiče od polifenola koji su antioksidansi i pomažu u sprečavaju nastanka malignih ćelija u organizmu. Protokatehinska kiselina, takođe prisutna u ovom cvetu, ima antitumorski efekat. Prema nekim studijama hibiskus poboljšava apoptozu, odnosno programoranu ćelijsku smrt - dodaje dr Dangubić.ž

Obara pritisak, ali oprezno

Antioksidansi iz ove biljke pozitivno utiču i na bolest jetre.

- Ono sto je takođe dokazano, jeste i da hibiskus ima u sebi fitoestrogene i da smanjuje tegobe tokom perioda perimenopauze i menopauze. Međutim, ukoliko se konzumira u velikim količinama kod nekih osoba može izazvati alergiju. Takođe se ne preporucuje se trudnicama i dojiljama, a zbog sadržaja fitoestrogena ni kod osoba koje su operisale hormon zavisne tumore - poručuje doktorka.

Informer

Hibiskus se upotrebljava i za olakšavanje izmokravanja

Čaj od cveta hibiskusa upotrebljava se i za olakšavanje izmokravanja, kao preventiva povišenom krvnom pritisku, kao i kod blago povišenog krvnog pritiska. Pijte tri puta dnevno po jednu šolju čaja, ne više od toga.