06.02.2023.

09:46

Foto: Shutterstock

Magazin

VAŽAN ZNAK DA SE NALAZIŠ U MANIPULATIVNOM ODNOSU! Ako primetiš da se ovako ponaša - udalji se od njega!

Kada gajite osećanja prema nekome, često je teško ostati objektivan i primetiti da je veza u kojoj se nalazite zapravo toksična.

Pojedini partneri umeju da budu iskusni manipulatori, koji će tvoje nezadovoljstvo uspeti da preokrenu u svoju korist, o čemu je govorila i transformacioni kouč, Slađana Trikić:

- Jedna veoma česta taktika koju koriste manipulatori i narcisi, jeste da oni preokrenu tvoju reakciju na njihovo loše ponašanje, na njihovo zlostavljanje prema tebi ili povređivanje tebe, znači oni to okrenu jednostavno u svoju korist, tako da na kraju ispada da ti ustvari zlostavljaš njega. 

Informer

veza

Na primer, vi izađete na večeru i ti njega uhvatiš da te je on nešto slagao. Ti se uznemiriš, počneš da pričaš o tome, zašto si to uradio, tražiš objašnjenje itd. , međutim, onda se dešava preokret situacije, tako da je njegova reakcija takva da on sada počinje da besni i da viče zašto si nam upropastila večeru, blamiraš me ispred svih ovih ljudi, ti si tako osetljiva, ja sam samo želeo da te izvedem na večeru, pogledaj šta si uradila... i u tom trenutku se ustvari dešava promena fokusa. Sada više nije važno što je on tebe izmanipulisao itd, nego se fokus menja na tebe i na tvoju reakciju.

Znači posmatraj svoju vezu i posmatraj da li se u tvom odnosu nešto ovako dešava, da li se dešava da on napada tvoju reakciju na njegovo loše ponašanje i prebacuje fokus na tebe i to je onda jedan od sigurnih znakova da se nalaziš u odnosu sa manipulatorom - zaključuje Slađana.