Autor: Informer.rs

14.02.2023.

12:11

Foto: Privatna arhiva

Magazin

OVA BILJKA JE DOBRA ZA SUV KAŠALJ! Travar Momčilo Antonijević otkriva šta se preporučuje kod respiratornih infekcija

 - Biljke koje deluju na naše disajne organe deluju tako što ublažavaju kašalj koji se često povezuje sa velikim brojem disajnih oboljenja. Biljke koje smiruju taj suvi kašalj u sebi sadrže sluz. Jedna od njih je beli slez - rekao je travar.

Informer

Beli slez

Smirivanje kašlja

Ističe da su u toj grupi i crni slez, laneno seme... Te biljke koristimo kada želimo da smirimo suvi nadražajni kašalj.

"Biljke koje sadrže eterična ulja su druga grupa bilja koje deluje na respiratorni trakt i među njima su majčina dušica, timijan, miloduh, komorač, anis. To su biljke koje dezinfikuju naše disajne organe, smanjuju upalne procese i podstiču iskašljavanje. Tu su i bršljan i jagorčevina."

Napominje da se za iskašljavanje koristi i islandski lišaj, koji sadrži gorke i antiseptične materije. Podbel je, takođe, korisna biljka. Najbolji je protiv bronhitisa i astme. Oprezno sa njim jer ima supstance koje mogu da oštete jetru.

Informer

 - Bokvica je šumski flaster, stavlja se na rane, prethodno je potrebno oprati je. Preporučuje se kod respiratornih infekcija. Kombinuje se sa listom crne bokvice - kaže Momčilo Antonijević.

Rosulja pomaže kod velikog kašlja

 - Rosulja je neobična lekovita i na našim prostorima je zaštićena vrsta. Raste na samo jednom lokalitetu u Srbiji, na Vlasini. Rosulja je biljka mesožderka. Pomaže kod velikog kašlja, kod asme, jača krvne sudove i može da otkloni bradavice -  istakao je Momčilo Antonijević.