15.02.2023.

19:07

Foto: Shutterstock

Magazin

DOVODI DO VISOKOG PRITISKA, SRČANIH PROBLEMA, OSTEOPOROZE... Nutricionistkinja otkriva kako da smanjite unos soli!

Nutricionistkinja Jovana Vučelić otkriva da ljudi dnevno pojedu i do 3 puta više soli od dozvoljene količine. Često suočena sa ovim problemom kod svojih klijenata, rešila je da otkrije kako da smanjite unos soli:

- Poznato je da je prevelik unos soli, povezan sa visokim krvnim pritiskom, srčanim problemima, osteoporozom. Najviše natrijuma se nalazi u prerađenim proizvodima, pecivima, pizama, supama iz kesice, grickalicama.

Informer

soljenje hrane

KALIJUM I NATRIJUM

- Oni su blisko povezani, a imaju suprotne efekte na telo. Oba su esencijalni elementi i potrebni su nam. Visok unos natrijuma povećava krvni pritisak i može dovesti do srčanih oboljenja, dok visok unos kalijuma dovodi do opuštanja krvnih sudova i izlučivanje natrijuma uz smanjenje krvnog pritiska - ističe nutricionistkinja i dodaje:

Izvori kalijuma:

Krompir, banane, kuvani paradajz, pasulj, zelje, jogurt, suve šljive, šargarepa…

PREPORUČEN DNEVNI UNOS NATRIJUMA (1 kašičica soli)

U kupovini:

  • Mali sadržaj - manje od 0,3g na 100g proizvoda
  • Srednji sadržaj - 0,3 do 1,5g na 100g proizvoda
  • Visok sadržaj - više od 1,5g na 100g proizvoda

Namirnica "bez natrijuma" je: Ukoliko sadrži manje od 5 mg natrijuma, u preporučenoj veličini porcije.

Zapamti, da je našem telu potrebno mnogo više kalijuma nego natrijuma, tako da ishranu prilagodi povećanom unosu hrane iz svežeg voća i povrća, koji prirodno imaju mnogo kalijuma i malo natrijuma.