Autor: Informer.rs

18.02.2023.

09:33

Foto: Shutterstock

Magazin

4 HORMONA KREIRAJU NAŠ STIL U LJUBAVI! Šta kaže nauka o partnerima i njihovom najlepšem osećanju

Mada se odnosi kreiraju i pod uticajem naših navika, zrelosti i životnih okolnosti, emocije su, kako ona kaže, posledica rada određenih hormona, ali najdominantniji određuju kakav će nam biti ljubavni život, kakvi smo mi kao ljubavnici.

Dopamin je odgovoran za emocije i mentalne reakcije. Osobe kod kojih dominira dopamin su strastvene i zaljubljive prirode, ali nisu za duže veze.

Serotonin stvara osećaj sreće i pozitivno raspoloženje. "Serotonin ljubavnici" su pouzdani, posvećeni vezi i na njih se partner može osloniti.

Estrogen je odgovoran za nežnost. Ovi tipovi su emotivni, nežni i romantični, međutim, posesivni i skloni ljubomori kao i izlivima plača.

Testosteron podiže strast i želju za seksom. A oni kod kojih je on najaktivniji odlični su ljubavnici, ali prilično sebični u vezi. Zanimljivo je da su oni više nego ostali fokusirani na stvaranje porodice.

Informer

Tekst potpisa

Brak menja navike

Posle decenije bračnog staža, prema američkom istraživanju, najviše promena ima u navikama.
Partneri se u toku prve godine braka grle i do osam puta dnevno, a posle 10 godina to rade manje od pet puta dnevno.

Posle venčanja 83 odsto parova se drži za ruke, a posle 10 godina braka taj procenat pada na 38 odsto. Oko 55 odsto udatih žena se ne doteruje dok je kod kuće, a sedam od deset muževa posle prvih deset godina zajedničkog života ostavlja svoje prljave čarape i donji veš razbacane svuda po kući.