19.02.2023.

12:43

Foto: pexels.com

Magazin

ŽENE SE NE ŽALE! Dužina prosečne alatke u poslednjih 30 godina porasla za 25 odsto!

Metaanaliza koju je sproveo Univerzitet Stanford pokazala je da je dužina prosečnog ukrućenog orhgana u periodu od 1992. do 2021. skočila za 25 posto, s 12,19 centimetara na 15,24 centimetara.

Iako mnogi muškarci žude za dužim polnim organom, naučnici sa Stanforda strahuju da su im alatke porasle zbog izlaganja hemikalijama, neaktivnog načina života i konzumacije nezdrave hrane. Istovremeno, spomenuti faktori su doprineli i padu plodnosti od 1992. do 2021. godine.

U sklopu tih studija izmeren je 55.761 polni organ, a naučnici su očekivali da će dužina u navedenom periodu pasti.

Informer

Naučnici su zabrinuti porastom dužine i pokušavaju da pronađu uzrok 

- Bilo kakva promena u razvoju zabrinjavajuća je jer je naš reproduktivni sistem jedan od najvažnijih delova ljudske biologije. Ako se promene događaju ovako brzo, to znači da se nešto snažno događa u našim telima. Moramo pokušati da potvrdimo ove rezultate. Ako se potvrde, moramo da utvrdimo šta uzrokuje te promene - rekao je dr Majkl Ajzenberg, profesor urologije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stanford, prenosi daily mail

Studija je pokazala da je prosečni opušteni organ u periodu od 1942. do 2021. bio dugačak 8,63 cm. Prosečni je nategnuti organ u istom periodu bio dugačak 12,95 cm, a prosečna ukrućena alatka 13,71 cm.

Dok se ova metaanaliza bavila dužinom, u njoj nije bilo reči o tome zašto su se polni organi povećali, te kako veličina utiče na plodnost. Dr Ajzenberg strahuje da bi to moglo da bude povezano s izlaganjem štetnim hemikalijama koje se nalaze u pesticidima i higijenskim proizvodima.