23.02.2023.

18:20

Foto: Shutterstock

Magazin

ČULI STE DA NIJE ZDRAVO PRŽITI NA MASLINOVOM ULJU? Nutricionistkinja otkriva u kom slučaju ovo zapravo ne važi!

Nema sumnje da je maslinovo ulje jedno od najzdravijih, koje se koristi u ishrani, a nutricionistkinja Jovana Vučelić otkriva njegove benefite:

  • Poboljšava kardiovaskularno zdravlje
  • Utiče na smanjenje lošeg LDL holesterola
  • Smanjuje proces starenja moždanih ćelija
  • Utiče na normalizaciju krvnog pritiska
  • - Ekstra devičansko maslinovo ulje definitivno je jedno od onih nezaobilaznih. Deluje na srce, krvne sudove i celokupan organizam, a savršen je dodatak i salatama. Međutim, da li je ovo ulje dobro i za prženje?

    Ukoliko odgovor potražite na Guglu, dobićete odgovor da nikako nije.

    Ali, u moru onih negativnih odgovora, pronaći ćete i one koji kažu da maslinovo ulje slobodno možete koristiti za kuvanje, prženje, pa čak i pečenje. I odmah da kažem da je ova manjina potpuno u pravu, a evo i zašto - navodi nutricionistkinja i nastavlja:

    - Ekstra devičansko maslinovo ulje ima visoku tačku dimljenja, koja je na 210 stepeni. To znači da sve iznad ove temperature vodi razgradnji masti i pretvaranju u dim. To pregorevanje dovodi do oštećenja polizasićenih masnih kiselina, a posledično i do nastanka štetnih produkata. Ipak, ukoliko hranu pripremate na temperaturi ispod 200 stepeni, možete biti potpuno mirni. Ovo je temperatura koju maslinovo ulje dosta dobro podnosi.

    Kako da znate da ste preterali s temperaturom? 

    Zapravo, dosta jednostavno. Ukoliko je ulje počelo da se dimi, to je znak da je temperatura previsoka - zaključuje Jovana.