Autor: Informer.rs

25.02.2023.

10:25

Foto:

Magazin

NAJBOLJA VEŽBA ZA STARE I ONE KOJI DUGO SEDE! Radite čučnjeve za zdravo srce

Onima koji veći deo dana provode sedeći i starima koji se slabo kreću poručuje da je veoma važno da mišići nogu budu u dobroj formi da bi srce dobro radilo.

- Srce je velika pumpa koja šalje krv u noge i u mozak. Tada počinje venski protok jer se krv mimo zakona gravitacije podiže i iz nogu se vraća u srce. Vene pomažu da se krv vrati u srce, a brzina vraćanja krvi u srce zavisi od stanja mišića nogu. Zato radite čučnjeve svaki dan - poručuje dr Bubnovski.

Prema njegovoj preporuci, i fizički zdrave osobe trebalo bi postepeno da počnu da vežbaju. Prvih dana po dve-tri serije od 10 čučnjeva tokom dana.

- Polako povećavajte broj čučnjeva kada osestite da to vaše telo može da podnese. Veoma je važno da tokom vežbe izdahnete i kažete dugo "aaaa". S tim izdahom svu negativnu energiju izbacujete iz tela.

Informer

Čučnjevi

Ova vežba zamenju pešačenje, plivanje, trčanje, planinarenje, a možete da je radite u svoja četiri zida bez obzira na vreme - dodaje dr Bubnovski.

Posle večernje serije čučnjeva, probajte da noge držite u hladnoj vodi 5-10 sekundi, a onda ih istrljajte grubim peškirom i namažite kremom, mlekom za telo ili uljem, jer koža posle vežbanja najbolje upija sve korisne sastojke.

- Onaj ko je odlučio da ne vežba, kao da je odlučio da u 45. godini ostari i ode u penziju. Telo stari ako se ne održava, a ne zbog godina koje ga stižu - podseća ovaj ruski doktor.