Autor: Informer.rs

09.03.2023.

14:15

Foto: Informer

Magazin

REČ STRUČNJAKA! Radmila Urošević, magistar sociologije, o značenju Osmog marta u Srbiji

- Svi praznici su dobri jer imaju za cilj da skrenu više svetlosti i pažnje prema onima kojima su posvećeni. Ali Dan žena ne treba da bude najbolja prilika za trgovce i da poklonima obeležavamo ovaj praznik, kako se to inače čini. Treba zaista da se ukaže na sve uloge žene koje ona "igra" svaki dan - da na poslu bude uspešna, da u porodici bude dobra supruga i majka, da izgleda sređeno i poželjno i da se pritom dobro oseća u svojoj koži - kaže Urošević.  

Danas Dan žena nije poseban čak ni za uspešnu ženu, koja ima svoj stan, vozi nov auto i ima dobru platu. 

- Emancipovana žena je ambiciozna na svim poljima, prezauzeta i samostalna. Muškarci je se plaše i često se pitaju kako da se ponašaju u njenom društvu, šta da joj ponude i da li je to njoj uopšte potrebno. Takvoj ženi, uz sve što ima, potrebna je podrška, pomoć i iskreno partnerstvo. No, dok muškarci strahuju da joj priđu, savremena nauka, sa uvođenjem surogat majke ili rađanjem uz genetski materijal nepoznatog muškarca, promoviše samački život, pa kome onda žena treba da bude žena - pita Urošević.

Informer

Radmila Urošević, magistar sociologije

Naša sagovornica izdvaja i ženu koja živi po tradicionalnom modelu svojih majki, brine o kući, porodica joj je na prvom mestu i najčešće se bori za golu egzistenciju.

- Ranije su postojale porodične strategije da je, kada je reč o ženskom detetu, najvažnije dobro je udati. Mlade udavače učile su se lepim manirima, bilo je važno da bude viđena, a obrazovanje je išlo kao dodatak tom "paketu". Danas su te strategije zamenile devojke koje od tinejdžerskih dana sanjaju o princu sa zlatnom karticom, enormnim primanjima, nekretninama i voznim parkom. One su "najpoželjniji trofej", tako se i ponašaju i često liče jedna na drugu posle estetskih intervencija - ističe Uroševićeva.