Foto:
Magazin
OVO MESO UOPŠTE NIJE ZDRAVO! Ima loš uticaj na holesterol i pritisak
Ovo je lista najnezdravijih vrsta crvenog mesa, ne bi trebalo da ih jedete više od dva puta nedeljno:
Informer
Jagnjetina
Jagnjeće meso mnogima je najfinija poslastica, što zbog posebne arome, što zbog drugačijeg ukusa. Ali, kad je zdravlje u pitanju, jagnjetina je na crnoj listi zajedno sa govedinom. Izbacite crveno meso sa svakodnevnog jelovnika i ograničite se na samo jednu porciju nedeljno.
Govedina
Kao i u prethodnom slučaju, preporučuje se što ređa konzumacija. Ipak, kada pripremate govedinu, činite to tako da meso lagano i polako pečete i izbegnite direktno prženje.
Salame
Često se prave od najgorih komada mesa, a ako uzmemo u obzir da su prepune raznih aditiva i dodataka koji su kancerogeni, nije ni čudo što su uvršćene na ovu listu. Neke vrste salame sadrže mnogo veće doze nitrosamina čak i od slanine.
Informer
Svinjske kobasice
Svinjske kobasice su punjene mašću, začinima i dodacima koji su ne samo nezdravi, nego i najveći krivci za pojavu mnogih kardiovaskularnih tegoba.
Rešenje: ako jedete kobasice, ne kupujte najjeftinije koje imaju neprirodno crvenu boju. Radije posegnite za skupljima koje su zdravije i jedite ih ređe.