11.03.2023.

17:40

Foto: Shutterstock

Magazin

MENSTRUALNI BOLOVI SU UOBIČAJNI, ali evo kako da znate da nije samo to, već ozbiljniji zdravstveni problem!

Nijedna žena se ne raduje onom "periodu u mesecu". Većina nas mora da trpi promene raspoloženja, grčeve druge stvari koje nikada nisu zabavne. Ali za neke žene, menstruacije su nepodnošljive i to može biti znak nečeg ozbiljnijeg, što se zove endometrioza.

Endometrioza je izuzetno bolno stanje gde tkivo slično sluzokoži materice, raste na drugim mestima - često oko reproduktivnih organa, creva i bešike.

Tkivo se nakuplja svakog meseca, ali, za razliku od menstruacije, ne postoji način da krv pobegne, što rezultira jakim bolom tokom menstruacije i napadima.

Endometrioza pogađa veliki broj žena, međutim mnogima se ne dijagnostikuje čak oko osam godina, jer su simptomi slični drugim standardnim menstrualnim bolovima i drugim zdravstvenim problemima, prenosi TheSun.

Simptomi

Farmaceut Bina Mehta, podelila je svoje savete o razlikama između endometrioze i menstrualnog bola.

- Zajednički simptomi oba stanja uključuju bol u karlici i donjem stomaku. Međutim, jak bol u menstruaciji, koji vas sprečava da obavljate svoje normalne aktivnosti, može biti znak endometrioze i trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom što je pre moguće. Drugi simptomi endometrioze uključuju bol u donjem delu stomaka ili leđa, koji je obično gori tokom menstruacije, bol tokom ili posle seksa, bol prilikom mokrenja, mučninu, zatvor, dijareju ili krv u mokraći ili stolici. Neke žene takođe mogu imati problema da zatrudne - navodi Bina.

Informer

bol

Regulisanje bola

Iako ne postoji lek za endometriozu, postoje načini za ublažavanje simptoma.

Bina predlaže uzimanje lekova protiv bolova bez recepta, a dostupni su i hormonski tretmani koji mogu pomoći.

- Ako vaš lekar opšte prakse posumnja na endometriozu, razgovaraće sa vama o opcijama kako bi vam pomogao da odlučite šta je najbolje za vas - kaže Bina i dodaje:

- U nekim slučajevima, ženama može biti potrebna operacija, da se odseku delovi tkiva endometrioze ili da se uklone svi ili deo organa zahvaćenih ovim stanjem - objasnila je ona.

Šta uzrokuje endometriozu?

Tačan uzrok stanja nije poznat, ali se smatra da bi to moglo biti nasledno ili zbog faktora okoline - naime prisustva dioksina u okolini.

Drugi stručnjaci veruju da bi to moglo biti uzrokovano procesom koji se zove retrogradna menstruacija, a to je kada sluznica materice teče unazad kroz jajovode u abdomen, umesto da napušta telo kao period.

U 2017. godini, naučnici su otkrili mutacije gena, koje izazivaju rak kod nekih pacijenata, kojima je dijagnostikovano bolno stanje materice.

Studija, objavljena u časopisu "New England Journal of Medicine", pokazala je da su istraživači analizirali tkivo iz sluznice materice od 27 žena i otkrili da je većina imala jednu ili više genetskih mutacija.

Utvrđeno je da je dvadeset četiri imalo genetske mutacije, koje mogu povećati rizik od raka.

Ove mutacije se mogu javiti u bilo kojoj od ćelija tela, osim spermatozoida i jajnih ćelija i mogu, ali ne uvek, da izazovu bolest.