Autor: Informer.rs

23.03.2023.

14:00

Foto:

Magazin

OVO ULJE JE NAJGORE! Srbi ga stalno koriste, a sadrži skrivene sastojke

Metabolizam je ključan za gubitak kilograma, a da li će se ubrzati zavisi od mnogih faktora, među kojima su najvažnije zdrave životne navike. Brz metabolizam brže sagoreva kalorije, a spor sagoreva manje, što znači da se kalorije u telu talože u obliku masnoća.

Pored namirnica koje usporavaju metabolizam, postoje ulja koja bi trebalo da izbegavate, tvrde nutricionisti Dej Kovin i Džil Mongen.

- Ako želite zdravije da se hranite i izgubite na težini, klonite se prerađenih biljnih ulja, što uključuje sojino ulje, kukuruzno ulje i suncokretovo ulje -  savetovali su.

Kako tvrde, većina biljnih ulja koje danas koristimo, prerađuje se na način koji ljudima otežava sagorevanje masti.

- Sada znamo da mnoga biljna ulja mogu da sadrže skrivene transmasti ili delimično hidrogenizovana ulja skrivena ispod oznake sastojaka kao 'zaštićena mešavina' ili 'mešavina biljnog ulja'. Poznato je da transmasti i hidrogenizovana ulja uzrokuju srčanu disfunkciju poput visokog holesterola i eventualno začepljenja arterija - upozorava nutricionista.

Informer

Suncokretovo ulje

Ova ulja ne mogu da se porede sa maslinovim uljem, objasnili su nutricionisti.

- Takođe, biljna ulja sadrže samo tragove hranljivih stvari, što znači da priprema hrane sa ovim uljem ne donosi mnogo koristi vašem telu u poređenju sa drugim uljima koja imaju više nezasićenih masti, poput maslinovog ulja - dodao je Kovin.

Podsetimo, dugo se sojino ulje smatralo vrlo zdravim izborom, ali rezultati studije objavljeni u stručnom časopisu "PLOS One" ukazali su na niz razloga zbog kojih bi popularan sastojak kuvanja mogao da ostavi ozbiljne posledice na zdravlje pojedinca, gore i od šećera.

Australijska nutricionitkinja Lindi Koen rekla je za časopis "Femail" da polovinu biljnih ulja koja se proizvode u svetu čini upravo sojino ulje koje se, zbog niske cene, koristi u puno prerađene i pakovane hrane.

Kad na proizvodu piše oznaka "biljna ulja", to je većinom sojino ulje ili neka njegova komponenta.