Autor: Informer.rs

04.04.2023.

22:25

Foto: pixabay

Magazin

NAUČNICI POTVRĐUJU! Moguće je promeniti gene kod beba

Novo otkriće u genetici donosi mogućnost promene gena kod beba. Naučnici su razvili novu tehnologiju pod nazivom CRISPR-Cas9 koja omogućava precizno uređivanje gena, čime se mogu ukloniti genetske mutacije i izbeći nasledne bolesti.

Informer

Bebe

Naučnici su već koristili ovu tehnologiju za lečenje nekih bolesti, ali ovaj novi pristup nudi mogućnost promene gena u ranoj fazi života, uključujući bebe i fetuse.

Ovaj postupak nije bez kontroverzi. Neki kritičari veruju da promena gena kod beba može dovesti do ozbiljnih posledica koje se mogu preneti na buduće generacije, kao i do etičkih problema u vezi sa intervencijom u prirodnom toku života.

Ipak, mnogi naučnici veruju da je ova tehnologija revolucionarni korak napred u lečenju naslednih bolesti. S obzirom na to da se mogućnosti tehnologije CRISPR-Cas9 stalno poboljšavaju, moguće je da će u budućnosti postati uobičajena praksa da se geni kod beba modifikuju kako bi se sprečile bolesti pre nego što se pojave.

Informer

Ovo otkriće ima velike implikacije na medicinsku i naučnu zajednicu, a samo će vreme pokazati kako će se ova nova tehnologija razvijati i primenjivati u budućnosti.
Show less