Autor: Informer.rs

07.04.2023.

22:20

Foto: pexels.com

Magazin

EVO ŠTA SE DOGAĐA U ŽENSKOM TELU AKO DUGO NEMA INTIMNE ODNOSE!

1. Želja za intimom polako nestaje

Za seksualni nagon važi pravilo 'iskoristi ili izgubi'.

- Ljudi koji se uzdržavaju od odnosa vremenom počinju da se osećaju letargično, a želja za intimom polako nestaje. Neki moji klijenti opisuju ovo stanje starom izrekom 'Spolja na vidiku, van pameti' - objašnjava dr Sari Kuper, seksualni terapeut.

Informer

2. Zidovi vagine se opuštaju

Ovaj problem se uglavnom odnosi na žene koje ulaze u menopauzu.

- Ako starije žene nemaju redovne seksualne odnose, zidovi vagine se opuštaju, a ako se ponovo odluče za seks, to može biti veoma bolno - napominje dr Kuper.

3. Menstruacije su bolnije

U odsustvu seksualnog odnosa, menstrualni bolovi se pogoršavaju kod žena. Suprotno popularnom verovanju, snošaj tokom menstruacije može ublažiti menstrualne grčeve.

- Materica je mišić, a mnoge žene zapravo doživljavaju kontrakcije materice tokom orgazma, zbog čega se krv brže izbacuje. Grčevi se smanjuju, a menstrualna krv lakše napušta telo. Takođe, može doći do povećanja nivoa endorfina, što pomaže i kod menstrualnih grčeva – objašnjava dr Robert Šnajder.

4. Podmazivanje je smanjeno

Drugi neželjeni efekat, koji prvenstveno pogađa starije žene, je problem vaginalnog podmazivanja nakon apstinencije. Uz podmazivanje, javlja se i problem stanjivanja zidova vagine, a oba su posledica nedostatka hormona estrogena.

- Mlade žene koje imaju 20 ili 30 godina imaće dosta estrogena koji će obezbediti da ova tkiva ostanu zdrava, elastična i podmazana tokom apstinencije. Kod žena od, na primer, 60 godina, kada estrogen jednom nestane, ne vraća se – rekla je dr Loren Štrajčer.

Informer

5. Rizik od polno prenosivih bolesti je manji

Ne samo da će smanjiti rizik od dobijanja polno prenosivih bolesti, već i od infekcija urinarnog trakta.

- Intimni odnos je krivac za povećanje rizika od infekcije urinarnog trakta - objasnio je dr Štrajher.

Većina infekcija urinarnog trakta se javlja u roku od 24 sata nakon odnosa, a 'American Famili Phisician's Magazine' je otkrio da je 'učestalost odnosa najbolji pokazatelj koja osoba će imati česte infekcije urinarnog trakta.