09.04.2023.

12:00

Foto: Shutterstock

Magazin

NE SPUTAVAJTE UZBUĐENJE! Psiholog otkriva tri istine o dobrom intimnom životu!

Svi mi obično imamo određene predstave kako bi vođenje ljubavi trebalo da izgleda, koliko da traje, šta je to dobar, a šta loš intimni odnos. Obično ovakve predstave imaju svoje korene u različitim uverenjima koja su nastala pod uticajem porodice, okoline, medija i sopstvenih često nerealističnih zahteva od sebe i od drugih, objašanjava psihoterapeutkinja mr Sanja Marjanović iz savetovališta “Ekvilibrijum”. Sledi nekoliko istina o intimnom životu koja ruše pogrešna uverenja koja često sputavaju uzbuđenje.

1. Dobar odnos može da opstaje i sa jednim partnerom

Ukoliko je jednom uspostavljena erotska kompatibilnost i doživljen vrhunac u intimnom odnosu zašto bi to odjednom prestalo? Zabluda je da će vam novi partner pružiti nešto više od dugogodišnjeg.

Informer

Razgovarajte otvoreno o onome šta želite i šta bi vam prijalo u odnosu

- Umesto da idete linijom manjeg otpora i unapred osuđujete vaš intimni život na propast pokušajte da unapredite ono što imate. Razgovarajte otvoreno o erotskim preferencijama (o onome šta želite i šta bi vam prijalo u odnosu) i planirajte vreme za opuštanje i vođenje ljubavi isto kao što planirate i druge aktivnosti – savetuje mr Sanja Marjanović.

2. Nije neophodno da svaki odnos bude savršen

Odustanite od zablude da vam svaki intimni dnos mora biti savršen, završi se vrhuncem vas i vašeg partnera i slično. Fokusirajte se na uživanje, a ne krajnji rezultat. 

Informer

Skoncentiršite se na senzualne senzacije koje se trenutno odigravaju

- Ako racionalno posmatrate, nemoguće je od sto puta bacanja lopte u koš ubaciti baš svaki put, opet iako niste postigli savršen rezultat ipak ste vežbali i ostali u kondiciji. Takođe, ne mora se svaki erotski čin završiti koitusom - što više razmišljate o tome, to je manje pažnje posvećeno senzualnim senzacijama koje se trenutno odigravaju – naglašava psihoterapeutkinja.

3. Dajte primat kvalitetu, a ne kvantitetu

Obično muškarci i žene imaju u glavi predstavu koliko puta dnevno, nedeljno ili mesečno je potrebno imati odnos da bi njihov intimni život bio u “granicama normalnog”. Ne postoji objektivna mera polnosti koju će vam neko propisati, to je ono oko čega se dogovarate s partnerom.

Informer

Dajte primet kvalitetu

- Postoje periodi u emotivnim vezama kada se životne obaveze i okolni stresori nagomilaju toliko da je vođenje ljubavi poslednje što vam pada na pamet. Često se ovakvi periodi javljaju u različito doba kod jednog i kod drugog partnera, pa jedan od njih misli da ga ovaj drugi zapostavlja, zanemaruje, ne voli. Nekad je teško uskladiti “tajming”, ali ne gledajte na to kao na katastrofu. Ako ništa drugo, što više budete odlagali vođenje ljubavi želja će se pojačavati i kada se poklopi trenutak očekujte da će odnos biti kvalitetan – poručuje mr Sanja Marjanović.