09.04.2023.

13:00

Foto: Shutterstock

Magazin

PUNA KORPA VASKRŠNJIH JAJA! Kako ih kuvati da ne puknu i farbati prirodnim bojama!

Od svih vaskršnjih običaja svakako je najpoznatiji, a deci najveseliji farbanje jaja. Na Veliki petak prvo se farba crveno, takozvana čuvarkuća, a potom i sva ostala po želji i ukusu. Opšta preporuka je: što šarenije, to bolje. U ovu aktivnost obavezno uključite decu, em će uživati u svojoj kreativnosti, em će vam olakšati posao.

Majstorsko kuvanje

Prvi problem na koji možete da naiđete prilikom farbanja jaja jeste njihovo pucanje. Za kuvanje je najbolje da ona budu sobne temperature, kao i da budu sveža, jer manje pucaju. Njihovu svežinu ćete lako odrediti. Ubacite jedno jaje iz pakovanja u čašu sa hladnom vodom. Ako potone, sveže je.

Informer

Jaja možete i da oslikate, a u tome će vam najbolje pomoći deca

Dekupaž tehnika

Sačekajte da se skuvana jaja potpuno ohlade, najbolje da budu bela. Izdvojte štampani sloj salvete i iscepkajte motiv koji ćete lepiti. Najpre jaje namažite belancetom koristeći četkicu. Zatim stavite motiv i pažljivo pritiskajte prstima od centra ka krajevima. Kada se zalepi, jaje ponovo premažite belancetom.

Jaja stavite u mlaku vodu koju ste posolili, pa tek onda na šporet. Kuvajte ih u velikoj šerpi - ne stavljajte jedna preko drugih i neka ostane malo prostora između njih. Tako se neće međusobno sudarati kad voda počne da vri. Kuvajte ih na srednjoj temperaturi, jer je tako manja verovatnoća da će popucati.

Prirodne boje

Provereno dobre prirodne boje za jaja se dobijaju od ljuske crnog ili crvenog luka, cvekle, orahovog lista, gospinog cveta, soka od zove. Takva jaja se mogu ukrasiti sličicama, ali i biljkama koje imaju dekorativan list kao što su peršun, detelina, paprat... Ostale prirodne boje su:

Informer

Što šarenije, to bolje

* Žuta - cvetovi kamilice, maslačka, kurkuma, list breze, kora limuna ili pomorandže
* Narandžasta - crvena mlevena paprika, ljuske crnog luka
* Crvena - sok od cvekle iz konzerve, smrznute maline, borovnice, kupine, ljuske crvenog luka, brusnice
* Smeđa - list i ljuska oraha, list hmelja, kora drveta šljive, jaka crna kafa ili crni čaj
* Plava - sok od borovnice, listovi crvenog kupusa
* Zelena - listovi spanaća, kopriva
* Bordo - sušeni kantarion