Autor: Informer.rs

11.04.2023.

20:00

Foto:

Magazin

BELA MAST! Skriveni neprijatelj vašeg zdravlja!

Bela mast, takođe poznata kao zasićene masti, predstavlja jedan od najgorih neprijatelja zdravlja. Ova vrsta masti se uglavnom nalazi u prerađenoj hrani kao što su peciva, slatkiši, fast food hrana, kobasice, sirevi i pržena hrana.

Informer

Konstantno konzumiranje hrane koja sadrži belu mast može dovesti do visokog holesterola, srčanih bolesti, gojaznosti, dijabetesa i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Uz to, konzumiranje velike količine zasićenih masti može imati i loš uticaj na raspoloženje i kognitivne funkcije, povećati rizik od demencije i Parkinsonove bolesti.

Kako biste izbegli belu mast i smanjili rizik od ovih zdravstvenih problema, važno je da uvedete zdraviju ishranu u vaš svakodnevni život. To podrazumeva unošenje više voća, povrća, celovitih žitarica i zdravih izvora proteina kao što su mahunarke, orasi, semenke i riba. Takođe, trebalo bi da izbegavate prerađenu hranu i brzu hranu koja je obično prepuna belih masti.

Kao alternativu beloj masti, možete koristiti nezasićene masti koje su zdravije i bolje za vaše telo. To uključuje maslinovo ulje, avokado, orahe, bademe i ribu. Ove namirnice su bogate omega-3 masnim kiselinama koje su ključne za zdravlje srca i mozga.

Informer

Koristite maslinovo ulje

Ukratko, bela mast je skriveni neprijatelj vašeg zdravlja i trebalo bi da je izbegavate koliko god je to moguće. Umesto toga, uvedite u svoju ishranu više zdravih izvora masti i održavajte zdrav stil života kako biste smanjili rizik od zdravstvenih problema.