16.04.2023.

17:00

Foto: Shutterstock

Magazin

ZAŠTO VAM TRNE TELO? Uzroci su brojni, a neki i opasni!

Trnjenje se može pojaviti bilo gde na telu, najčešće na rukama, tačnije na dlanovima i prstima, a u manjoj meri na stopalima, glavi ili vratu i licu. Ovaj osećaj se javlja da bi telu dalo do znanja da nešto nije u redu u organizmu, iako uzroci mogu da budu potpuno bezopasni.

U nekim slučajevima trnjenje može da bude praćeno drugim simptomima, kao što su bol, svrab, ukočenost i slabost mišića. Tada je peckanje znak oštećenja nerava usled traumatskih povreda ili ponavljajućih stresnih povreda.

Kod bilo kakvog oblika učestalog trnjenja, u rukama ili stopalima, važno je potražiti medicinsku pomoć. Simptomi koji zahtevaju hitnu posetu lekaru su slabost i trenutna paraliza sa trnjenjem u šakama, trnjenje iznad povreda vrata ili kičme, tikovi sa trnjenjem, kratak gubitak svesti i gubitak sposobnosti govora, vida ili koordinacije.

Informer

Trnjenje može da prati bol, svrab, ukočenost i slabost mišića

Evo još nekoliko činjenica u vezi sa trnjenjem na koje ukazuju stručnjaci.

Bolovi – neće oslabiti

Jedan od razloga zašto je potrebno toliko vremena da ljudi dođu na pregled je to što se bolovi mogu javiti kao posledica uobičajenih aktivnosti – rada na računaru, kućnih poslova ili hobija, pa se imati utisak da će bolovi uskoro oslabiti ili nestati.

Brinite se ako dođe do trnaca i ako ste imali povredu

Ako ste nekad imali povredu ili traumu, kao što je prelom ruke ili samo iščašenje, bez obzira na težinu, moglo je doći do povrede vratnog pršljena koja sada izaziva trnci u prstima, piše 24 sata.

Informer

Vratni pršljen može da izaziva trnce u prstima

Trnci nisu ništa neobično za alkoholičare

Alkoholizam je još jedan uzrok trnaca u rukama, a dolazi od nedostatka vitamina ili loših navika u ishrani. Alkoholizam takođe može da dovede do alkoholne neuropatije ili oštećenja nervnog sistema.

Najozbiljnija posledica "mravinjenja" je multipla skleroza

Ako osećate slabost praćenu utrnulošću ili osećanjem "mravinjanja" i peckanja, poremećena vam je ravnoteža i koordinacija pokreta, imate dvostruki vid, vrtoglavicu, imate probleme sa bešikom, multipla skleroza bi mogla da bude krivac. Takođe, trnci u prstima mogu da budu posledica upale karpalnog tunela.

Informer

Ako sate provodite za stolom, razmrdajte se s vremena na vreme

Trnci po celom telu mogu da budu znak autoimunih bolesti

Kod autoimunih bolesti, trnjenje se ne pojavljuje samo u rukama i stopalima, već u bilo kom delu tela. Razlog za to je što bolest napada sopstvene ćelije u telu misleći da su štetne.

Vežbajte ako predugo sedite i radite za računarom

Oslobodite trnce u rukama tako što ćete istegnuti ramena kružnim pokretima unazad. Spojite lopatice, uvucite bradu i ispravite vratni deo kičme. Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi.