Magazin
NUTRICIONISTKINJA OTKRIVA! Ove namirnice slobodno možete da jedete ako imate intoleranciju na gluten!
Kada se radi o intoleranciji na gluten, mnogi smatraju da bi trebalo u potpunosti sve žitarice izbaciti iz ishrane, što zapravo nije tačno.
Potrebno je naravno voditi računa o ishrani, ali postoji dosta namirnica koje ustvari ne sadrže gluten.
Više o ovome objasnila je nutricionistkinja Nataša Đukić:
- Migrena, hronični umor, problemi sa probavom i bolovi u zglobovima samo su neki od simptoma koji ukazuju na intoleranciju na gluten. Za osobe koje su intolerantne na gluten, jedino rešenje je pravilna, bezglutenska ishrana - navodi nutricionistkinja i otkriva koje su to žitarice koje sadrže gluten, a koje namirnice možete jesti bez straha od alergijskih reakcija:
Sadrže gluten:
- Pšenica
- Spelta
- Ječam
- Raž
- Bulgur
- Kus-kus
Ne sadrže gluten:
- Proso
- Ovas
- Lan
- Čia
- Kukuruz
- Pirinač