17.04.2023.

13:08

Foto:

Magazin

NUTRICIONISTKINJA OTKRIVA! Ove namirnice slobodno možete da jedete ako imate intoleranciju na gluten!

Kada se radi o intoleranciji na gluten, mnogi smatraju da bi trebalo u potpunosti sve žitarice izbaciti iz ishrane, što zapravo nije tačno.

Potrebno je naravno voditi računa o ishrani, ali postoji dosta namirnica koje ustvari ne sadrže gluten.

Više o ovome objasnila je nutricionistkinja Nataša Đukić:

- Migrena, hronični umor, problemi sa probavom i bolovi u zglobovima samo su neki od simptoma koji ukazuju na intoleranciju na gluten. Za osobe koje su intolerantne na gluten, jedino rešenje je pravilna, bezglutenska ishrana - navodi nutricionistkinja i otkriva koje su to žitarice koje sadrže gluten, a koje namirnice možete jesti bez straha od alergijskih reakcija:

Informer

kukuruz

Sadrže gluten:

  • Pšenica
  • Spelta
  • Ječam
  • Raž
  • Bulgur
  • Kus-kus

Ne sadrže gluten:

  • Proso
  • Ovas
  • Lan
  • Čia
  • Kukuruz
  • Pirinač