Magazin
8 NAJZDRAVIJIH ZAČINA! Nutricionistkinja savetuje koje obavezno treba da uvrstite u ishranu!
Kada se radi o ishrani, pored pravilnog odabira namirnica, začini su takođe veoma važni.
Detaljnije o njima, kao i predlog onih koje bi trebalo da uvrstite u svoju ishranu, dala je nutricionistkinja Nataša Đukić:
- Postoji mnogo dokaza koji idu u prilog tome da su začini ne samo ukusni, nego i lekoviti. Ovo su neki od najmoćnijih:
1. Komorač
Komorač je čest sastojak indijske kuhinje, a poznato je da podstiče probavu. Takođe, bogat je izvor antioksidanata, a poznato je i da smanjuje upale i pomaže u prevenciji od kancera.
2. Beli luk
Poput praziluka, luka i drugih biljaka iz porodice Allium, beli luk se prikazao efikasnim u borbi protiv raka debelog creva. Neke studije pokazuju da pomaže i u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti.
3. Majčina dušica
Kao i druge vrste iz te porodice, majčina dušica je bogata antioksidansima i ima antibakterijska sredstva.
4. Đumbir
Bogat je kalijumom, a naročito povoljno deluje na želudac. Studije pokazuju da sadrži esencijalna ulja i sastojke koji ublažavaju grčeve i bolove u stomaku.
5. Cimet
Dobar je izvor mangana, gvožđa i kalcijuma i pomaže u smanjivanju nadutosti posle obilnog jela. Jedna kašičica cimeta dnevno može sniziti nivoe šećera, holesterola i triglicerida u krvi.
6. Ruzmarin
Ruzmarin ima sastojke koji ojačavaju imunitet i deluju protiv zapaljinski. Dobar je izvor gvožđa, kalcijuma i kalijuma.
7. Korijander
Korijander je karakterističan za meksičku i azijsku kuhinju, a koristan je za zdravlje jer podstiče varenje i prema nekim studijama čak pomaže u izbacivanju toksičnih metala poput žive.
8. Nana
Bogata je beta karotenom, vitaminom A i vitaminom C. Međutim, kao i đumbir, pogoršava gorušicu, pa pripazite s količinama, ako ste joj skloni.