22.04.2023.

13:47

Foto:

Magazin

8 NAJZDRAVIJIH ZAČINA! Nutricionistkinja savetuje koje obavezno treba da uvrstite u ishranu!

Kada se radi o ishrani, pored pravilnog odabira namirnica, začini su takođe veoma važni. 

Detaljnije o njima, kao i predlog onih koje bi trebalo da uvrstite u svoju ishranu, dala je nutricionistkinja Nataša Đukić:

- Postoji mnogo dokaza koji idu u prilog tome da su začini ne samo ukusni, nego i lekoviti. Ovo su neki od najmoćnijih:

1. Komorač

Komorač je čest sastojak indijske kuhinje, a poznato je da podstiče probavu. Takođe, bogat je izvor antioksidanata, a poznato je i da smanjuje upale i pomaže u prevenciji od kancera.

2. Beli luk

Poput praziluka, luka i drugih biljaka iz porodice Allium, beli luk se prikazao efikasnim u borbi protiv raka debelog creva. Neke studije pokazuju da pomaže i u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti.

3. Majčina dušica

Kao i druge vrste iz te porodice, majčina dušica je bogata antioksidansima i ima antibakterijska sredstva.

Informer

majčina dušica, ruzmarin

4. Đumbir

Bogat je kalijumom, a naročito povoljno deluje na želudac. Studije pokazuju da sadrži esencijalna ulja i sastojke koji ublažavaju grčeve i bolove u stomaku. 

5. Cimet

Dobar je izvor mangana, gvožđa i kalcijuma i pomaže u smanjivanju nadutosti posle obilnog jela. Jedna kašičica cimeta dnevno može sniziti nivoe šećera, holesterola i triglicerida u krvi.

6. Ruzmarin

Ruzmarin ima sastojke koji ojačavaju imunitet i deluju protiv zapaljinski. Dobar je izvor gvožđa, kalcijuma i kalijuma.

7. Korijander

Korijander je karakterističan za meksičku i azijsku kuhinju, a koristan je za zdravlje jer podstiče varenje i prema nekim studijama čak pomaže u izbacivanju toksičnih metala poput žive.

8. Nana

Bogata je beta karotenom, vitaminom A i vitaminom C. Međutim, kao i đumbir, pogoršava gorušicu, pa pripazite s količinama, ako ste joj skloni.