24.04.2023.

15:31 >> 15:32

Foto:

Magazin

NUTRICIONISTA OTKRIVA šta sve MOŽETE sa KELERABOM! Jak izvor vitamina C i moćan antioksidans!

Keleraba je povrće iz porodice krstaša. Ima dugačku lisnatu stabljiku i okruglu lukovicu koja je obično ljubičaste, bledo zelene ili bele boje. Jak je izvor vitamina C i moćan antioksidans, štiti telo od slobodnih radikala, utiče na zarastanje rana, sintezu kolagena, apsorpciji gvožđa. Vitamin B6 jača imunitet i utiče na metabolizam proteina i proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, kaže nutricionista Ivana MIšić i otkriva načine na koje možete da je koristite. 

- Keleraba može da se jede samo dok je mlada. Mlad plod je vrlo sočan, mekan i ukusan, pa može da se jede sirov kao salata, dok se stariji najčešće kuva, dinsta ili peče. Od mlade kelerabe može da se priprema i svež sok, koji je prijatnog ukusa, ali samo pod uslovom da ne stoji dugo. Ako stoji duže, sok dobija ljut ukus, a mirisom podseća na sumpor - objašnjava nutricionista.

Informer

Čorba od kelerabe 

Za kelerabu je karakteristično i da ne može da se čuva van frižidera ili zamrzivača, jer stajanjem postaje drvenasta, tvrda i nepodesna za jelo. Ali zato, u zamrzivaču može da se čuva i više meseci, dodaje nutricionista.

Ovo povrće sadrži 6,2 odsto ugljenih-hidrata, 1,7 odsto belančevina i masti u tragovima.
Ali je zato odličan izvor vitamina C. Sto grama ploda ima čak 62 miligrama, što predstavlja 78 odsto preporučenih dnevnih potreba.

Keleraba sadrži i tiamin, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B 6 i folnu kiselinu.
Od minerala najviše poseduje kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, bakar i mangan.

Od salata do začina za hleb

- Mlada sirova keleraba može da se doda u svaku vrstu sezonske salate, ali i u salate sa voćem, ribom, mesom, sirom. Začinjena sirćetnim i jogurtnim prelivima, uz dodatak soka i korice agruma po želji, veoma je ukusna i zdrava. Može da se koristi i kao začin za hleb, kao i u jelima sa ribom i mesom - sugeriše Ivana MIšić. 

Informer

Vitaminska salata 

Ako mora da se termički obrađuje, cela keleraba se kuva pola sata, a isečena deset minuta, samo da bude mekana. Ukusna je i ako se priprema na pari, dinsta, kuva, pa pohuje, ili peče u rerni, poručuje nutricionista.