Autor: Informer.rs

29.04.2023.

21:00

Foto: Shutterstock

Magazin

KOLIKO JE PREVIŠE? Stručnjaci otkrivaju negativne posledice preteranog unosa vode!

Dok je neosporno da voda čini većinu naše telesne težine, prenosi hranljive i otpadne materije, reguliše temperaturu i učestvuje u hemijskim reakcijama u telu, stručnjaci ističu da nema jedinstvenog pravila o količini vode koju bi trebalo piti.

Umesto toga, savetuju da slušamo signale koje nam telo šalje i pijemo vodu kada osetimo žeđ. Kao što ističe naučnik Irvin Rozenburg, ljudski organizam ima mnogo sofisticiranih tehnika za održavanje hidratacije, a kontrola hidratacije je jedna od najsofisticiranijih stvari koje su se razvile u evoluciji.

Vaš mozak ima sposobnost da detektuje kada vašem telu nedostaje tečnosti, pa ukoliko ste zdravi, osetićete žeđ. Takođe, kada je potrebno, mozak luči hormon koji signalizira bubrezima da zadrže vodu koncentrišući urin.

Stručnjaci napominju da hidrataciji pomažu i druga pića, poput čaja i kafe, iako kofein ima blagi diuretički efekat. Studije pokazuju da čaj i kafa ipak mogu imati pozitivan uticaj na hidrataciju.

Međutim, nedostatak dokaza ukazuje na to da veće unošenje vode ne utiče na gubitak težine i druge koristi koje se često pripisuju ovom napitku. Kao rezultat toga, preporuka stručnjaka jeste da pijete tečnost prema vašim trenutnim potrebama za hidratacijom.

Informer

TROVANJE VODOM

Pijenje odgovarajuće količine vode može pomoći u regulaciji telesne temperature, ispiranju toksina, sprečavanju zatvora i obavljanju svih glavnih telesnih funkcija. S druge strane, prekomerno konzumiranje vode, takođe poznato kao prekomerna hidracija, može biti jednako zabrinjavajuća.

Trovanje vodom događa se kada se količina soli i drugih elektrolita u telu preterano razredi. U najgorem slučaju, nivoi natrijuma mogu postati opasno niski.