09.05.2023.

17:00

Foto: Shutterstock

Magazin

ČULI STE DA KAFA SA DODATKOM LIMUNA POMAŽE PRILIKOM MRŠAVLJENJA? Nutricionista otkriva šta je prava ISTINA

Trend koji je promovisan u poslednje vreme spaja dva omiljena jutarnja napitka. Kafa u kombinaciji sa limunom ne deluje primamljivo, ali su korisnici društvene mreže TikTok u poslednje vremne zaluđeni ovom kombinacijom. 

Navode da kafa sa dodatim limunovim sokom pomaže prilikom mršavljenja,te da je mršavljenje brzo i zagarantovano.

Odavno je poznato je da je kofein odgovoran za poboljšanje različitih aspekata funkcije mnozga. Kofein, naime, dobro deluje na  pamćenje, koncetraciju i nivoe energije. Dobro deluje i na ubrzavanje metabolizma. 

Informer

Tekst potpisa

 -  I kafa i limun su bogati izvori antioksidanta, ali nema značajnih dokaza koji bi upućivali na to da bi dodavanje limuna u kafu moglo da utiče na sagorevanje masti - ističe nutricionista Kristal Skot.

Ona dodaje i da postoje neki dokazi koji upućuju na to da kafa može biti povezana sa smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, ali da su potrebna dodatna istraživanja koja bi to dokazala. Kristal Skot navodi da u novom trendu ispijanja kafe sa limunom treba biti oprezan.

- Osobe koje su anksiozne ili imaju visok krvni pritisak treba da izbegavaju velike količine kafe - zaključuje nutricionista.