Autor: Informer.rs

19.05.2023.

06:10

Foto: Shutterstock

Magazin

DA LI OPSTAJU VEZE U KOJIMA JE VELIKA RAZLIKA U GODINAMA?

Prema nekim istraživanjima, parovi sa značajnom razlikom u godinama mogu imati veće poverenje i veću posvećenost jedno drugom. Isto tako, manje su ljubomorni nego drugi parovi.

Naime, ako ste u vezi s nekim ko je 10 godina stariji ili mlađi od vas, pretpostavka je da veza neće funkcionisati. Međutim, to je predrasuda, jer godine su zaista ponekad samo broj.

Neke studije navode da parovi među kojima je razlika u godnama najviše tri godine imaju više šansi za uspešnu vezu. Oni su ujedno i najzadovoljniji svojim partnerstvom. Za to postoji nekoliko razloga, a među njima su zajednička sećanja. Naime, pripadnici iste generacije imaju slična sećanja važna za stvaranje osećaja bliskosti.

Informer

Ljubavna veza

Isto tako, takve veze mogu biti uspešnije jer tokom vremena partneri imaju slične životne prekretnice i očekivanja.

Istraživanja su pokazala da je kod veza u kojima je velika razlika u godinama među partnerima, razvod verovatniji nakon nekoliko godina braka, nego kod parova sličnog godišta. 

Jedno istraživanje pokazuje da mlađi partner prvi postaje nesretniji i inicira razvod. Razlozi za neuspeh veze su prepreke poput nepostojanja zajedničkih vrednosti ili sećanja i jednostavno želje za drugačijim stvarima u životu.