Autor: Informer.rs

20.05.2023.

15:30

Foto: Shutterstock

Magazin

ČUVAJU PROSTATU, JAČAJU LIBIDO Tikvice su prava "muška" namirnica

 Iako ih domaćice spravljaju onako kako to čine sa ostalim povrćem, tikvice su zapravo vrsta voća, a nalaze se visoko na listi po lekovitim svojstvima. Vole ih žene zato što nisu mnogo kalorične, a i muškarci jer im pomažu u rešavanju ozbiljnih problema.

Pomažu pri mršavljenju

Više od 90 odsto ploda čini voda, pa zato ne čudi što se u 100 grama nalazi tek 16 kalorija. Za dijete ih je najbolje grilovati ili prepržiti na malo ulja s drugim sezonskim povrćem.

Čuvar muškog zdravlja

Mineral mangan iz kore tikvica povoljno deluje na povećanje libida, dok hranljivi sastojci smanjuju simptome povećane prostate, koja muškarcima otežava mokrenje, a katkad i seksualne odnose.

Informer

Tikvice

Podstiču probavu

Bogate su prehrambenim vlaknima, pa se preporučuju osobama koje pate od zatvora. Vlakna podstiču rad organa za varenje.

Snižavaju krvni pritisak

Odličan su izvor vitamina B i C, kao i kalijuma, koji reguliše rad srca i obara krvni pritisak. Većina svih hranljivih sastojaka nalazi se u kori, pa je zato bolje da se ne ljušte pre pripreme.

Ubrzavaju zaceljivanje rana

Zanimljivo je da tikvice pospešuju brže zaceljivanje rana i čine kožu zdravijom. Kao što smo pomenuli, u kori se nalazi određena količina mangana, minerala važnog za proizvodnju aminokiseline prolina. Prolin pak podstiče stvaranje kolagena u koži, koji je važan za oporavak i izgled kože.